Пастирський лист римсько-католицьких єпископів України до родин з нагоди свята Святого Сімейства: Ісуса, Марії і Йосифа
  • Срд, 23/12/2015 - 13:46

Возлюблені батьки – Матері та Тати! Дорогі Бабусі й Дідусі! Любі Діти!

У нашій Церкві розпочався особливий, Святий Рік, присвячений Надзвичайному Ювілею Милосердя. Папа Римський Франциск, ведений натхненням Святого Духа, звертає нашу увагу на те, як спрагло сучасний світ чекає Божого Милосердя. Сучасна людина так зранена невірою і гріхом, що для порятунку їй необхідно об’явити Милосердя Бога.

Не лише Папа Франциск звертає нашу увагу на Боже Милосердя, але й папа Йоан Павло ІІ, нині вже святий, котрого Бог по-особливому пов’язав з об’явленнями Милосердного Ісуса св. Сестрі Фаустині. Він підкреслював, що відповіддю на загубленість, егоїзм та розпач сучасної людини, є проголошення Божого Милосердя.

1. Що являє собою Боже Милосердя?

Неможливо описати безмежне Боже Милосердя, однак за допомогою кількох речень спробуємо доторкнутися ваших сердець, щоб запрагнули прийняти Його і самі могли стати Його місіонерами.

Слово «милосердя», єврейською «rahamim», походить від слова, що означає лоно жінки-матері. Отож, милосердя пов’язане з материнством, народженням, життям. Виражає дуже особисту і глибоку сутність – навіть більшу від тієї, котру символізує серце.

Допомогти у розумінні милосердя може приклад матері п’ятьох дітей, котра спостерегла, що її дитина потрапила у вогонь. Вона кидається на порятунок, не замислюючись над тим, що у неї залишилося ще четверо дітей. В цю хвилину вона керується якимось глибоким інстинктом і не може вчинити інакше або ж якось пояснити своїх дій.

Безліч біблійних текстів відкривають глибину любові Бога до людини. Пригадаймо хоча б притчу про загублену овечку: пастир залишає 99 овець і спішить на пошуки загубленої. Він не може по-іншому, бо така Його сутність. Він – Добрий Пастир, Милосердний Бог.

2. Практикування Божого Милосердя у сім’ї: зачаття, народження і виховання дітей

Перший і основний шлях милосердя у подружжі – це народити дітей, дати нове життя. Милосердя починається з того, що подружжя відкрите на дар нового життя, не застосовуючи жодних контрацептивних засобів. Кохаючи одне одного, в любові, разом з Богом, дають життя новій людській істоті, а пізніше виховують народжених дітей.

Велична і прекрасна справа милосердя - виховання дітей. Це означає любити їх, піклуватися про них, напоумлювати і виправляти, вислуховувати їх, перебувати і розмовляти з ними, жертвувати свій час, турбуватися про їхнє здоров’я та одяг, освіту, а передусім – про передання віри.

Коли діти подорослішають, батькам слід допомогти їм відкрити своє покликання: до подружжя або священства, чернечого життя або місійного, або ж самотнього. Батьки, без огляду на обраний дитиною шлях, повинні також полегшувати їй відхід з родинного дому, дозволити взяти відповідальність за своє життя і підтримувати молитвою.

Відкриймо наші сім’ї милосердю також до дітей покинутих, самотніх, осиротілих. Нехай вони у наших домівках зазнають милосердної любові.

Любі діти, гляньте, які ви люблені! Бог, ваш найкращий Батько, дав вам безсмертну душу, а ваші батьки бажали народити вас і виховати. Це чудово. Якщо хтось з-поміж вас не знає своїх батьків, або вони померли, пам’ятайте, що ви не самі. Ісус завжди пам’ятає про вас, він дає вам свою Матір – Марію.

3. Практикування Божого Милосердя в сім’ї: пробачення

Мабуть, усі ми прагнемо бути добрими, любити ближніх, приймати їх такими, які є. І всі ми, мабуть, переконалися, що найчастіше не здатні до цього. Ранимо одне одного і кривдимо. Тому потребуємо милосердя, яке виражається через пробачення. Без нього важко уявити життя у мирі та злагоді. Лише Бог прощає завжди і дає таку здатність людині. Тому, насамперед, треба покірно просити у Бога дару пробачення. Не лише, щоб прощати, але й також вміти просити пробачення. Тільки завдяки Божій благодаті можемо побачити свої гріхи і зрозуміти, чим скривдили ближнього, як саме проявили свій егоїзм стосовно нього. Ми переконані, що більшість з нас знає, яке це велике щастя – прощати і просити прощення.

Пам’ятайте, що силою християнського подружжя є вміння взаємно просити вибачення і вибачати. Папа Франциск, відносячись до слів св. Павла у посланні до Ефесян: «Нехай сонце не заходить над вашим гнівом» (Еф. 4, 26б), часто повторює для подружніх пар: «Ніколи не йдіть спати, не помирившись між собою. Ніколи! Завжди примиріться перед спочинком».  

Св. Сестра Фаустина казала, що трибуналом Божого Милосердя є сповідальниця. Саме під час таїнства примирення і покаяння найповніше виражається Боже пробачення людині. Дорогі вірні, не уникайте сповіді! Саме під час цього таїнства зазнаєте милосердя самого Бога, котрого можете зустріти особисто, як блудний син свого люблячого і сумуючого Батька.

4. Практикування Божого Милосердя у родині: опіка та любов до старших і хворих

Ще один шлях прийняття до свого життя Божого Милосердя – це опіка над старенькими і хворими. О, як же страждають старші люди, бо почуваються покинутими, самотніми.

Бути милосердними – означає зробити все можливе, щоб вони відчулися любленими і потрібними. Часом з’являється спокуса, щоб позбутися стареньких батьків, віддати їх до будинку пристарілих. Не піддавайтеся їй! Іноді дійсно дуже важко забезпечити опіку старим і хворим батькам, але будете щасливі – блаженні, якщо виявите милосердя і створите умови, що дозволять вашим батькам перебувати поруч з вами до кінця свого життя – так, щоб почувалися любленими, необхідними. Це - свята заповідь: шануй батька і матір своїх, також і тоді, коли втратять силу і розум.

5. Як стати милосердним?

Безсумнівно - усі ми хочемо бути милосердними і добрими, але як цьому навчитися? Відповідь проста. Це Бог мусить наповнити наші серця своєю Любов’ю. Звичайно, це наповнювання серця Божою Любов’ю відбуватиметься кожного дня, протягом всього життя. З-поміж багатьох способів, за допомогою яких Бог наповнює людські серця любов’ю, хочемо звернути вашу увагу на живий контакт з Божим Словом. Завдяки ньому людина може зрозуміти те все, що переживає, зокрема свої невдачі, труднощі і страждання. Зазвичай бунтуємося проти того, що важке, а особливо не вміємо приймати своїх поразок. Однак завдяки Божому Слову можемо дивитися на події реалістично, тобто розуміти, що Бог нас виховує через усе, що діється в нашому житті, щоб ми навчилися милосердя і розуміння інших. Через живий контакт з Божим Словом починаємо розуміти, що Бог милосердний до нас, а завдяки цьому і ми також можемо бути милосердними до своїх ближніх.

Св. Йоан Павло ІІ часто говорив про «творче» милосердя. Що це означає? Часто маємо добру волю, щоб допомагати іншим, але не знаємо, як саме. Ніхто з нас неспроможний сам по собі так увійти в становище іншого, щоб зрозуміти його страждання, турботи і потреби. Здібності до цього дає 4 лише Бог, Котрий, обдаровуючи нас своїм натхненням, підказує, як найкраще вийти назустріч нашим ближнім. Просімо доброго Бога, щоб дав нам творче, мисляче милосердя!

6. Церква – наша Милосердна Мати

Дорогі брати і сестри, батьки, діти, дідусі й бабусі! Ми щасливі, адже Бог дав нам життя, більше того: дав нам нове життя. Завдяки Церкві – нашій Милосердній Матері, вчімося щоденно приймати дар життя. Святий Дух обдаровує Церкву багатьма можливостями, завдяки яким можемо досвідчувати Божого Милосердя і взаємно обдаровувати милосердям одне одного. Слова, сказані Ісусом, можуть здійснюватися в кожному з нас: «Блаженні (щасливі) милосердні, бо вони зазнають милосердя».

Черпайте з джерела цих щедрих благодатей, вони чекають на вас. Усі ми дуже потребуємо Божої Любові і взаємного милосердя.

Допомогою у прийнятті Божого Милосердя і взаємному обдаровуванні милосердям нехай буде Акт присвячення родин Божому Милосердю, у кінці Святої Літургії. До нього можна повертатися завжди, як лише відчуєте потребу.

На ваше прекрасне і незамінне служіння в родині прийміть Боже Благословення.

Архієпископи і Єпископи Римсько-Католицької Церкви в Україні

Свято Святого Сімейства, 27 грудня 2015

№ 54 / 2015