Пастирський візит Митрополита Львівського до храму Святого архистратига Михаїла у Львові
  • Птн, 22/11/2013 - 10:04

21 листопада 2013 р. Високопреосвященний владика Ігор, Архиєпископ і Митрополит Львівський з пастирським візитом відвідав храм Святого архистратига Михаїла, яким опікуються ченці Студійського уставу (м. Львів, вул. Винниченка, 22). Візит архиєрея до цієї святині відбувся з нагоди святкувань престольного празника храму.

Разом з ієрархом в цей святковий день молились: братія монастиря, запрошені священики, численна парафіяльна спільнота і гості святкувань.

У своїй проповіді впродовж Архиєрейської Божественної Літургії владика Ігор вказав насамперед на згадки в Святому Писанні про ангелів та наголосив на присутності безплотних сил навколо нас: «Біля кожного та кожної із нас присутній ангел хоронитель, якого нам дарує Господь. Святий Учитель Церкви навчає, що «усе повітря наповнене ангелами … то тим більше церкви» (св. Ів. Золот., «Бесіда на Вознесіння ГНІХ» п.1). Молимося до святого архангела Михаїла та усіх Небесних сил безплотних, а одночасно уявляємо, що разом з нами у цьому храмі повно невидимих ангелів, які благають Господа у наших потребах». – говорить у своєму слові архиєрей.

«Ангели допомагають людям, рятують від усякого нещастя, опікуються та спроваджують благословення Боже на вірних йому людей» - продовжив далі владика вказуючи на місію ангелів в нашому житті.

Завершуючи свою проповідь, владика закликав якнайчастіше молитися до ангельських сил і кликати їх на допомогу у важкі моменти в житті: «Нашими молитвами призиваймо ангелів на поміч, щоб захищали нас перед нападом злих сил та  обороняли від спокус цього світу».

По завершенні Богослуження архиєрей окропив вірних свяченою водою.

Варто зазначити, що напередодні храмового празника у церкві тривали трьохденні реколекційні науки, а в переддень празника служилась Велика Вечірня з Литією, яку очолив Преосвященний владика Венедикт, Єпископ-помічник Львівський у співслужінні з братією монастиря.

 

Слово Митрополита Львівського в день празника Святого архистратига Михаїла та всіх безтілесних сил

Євр 2,2-10; Лк 10,16-21.

Високопреподобні, преподобні та всечесні отці,
Преподобні сестри і брати,
Достойні та любі наші молільники,
безперечно, що велика шана та любов до святого архистратига Михаїла зібрала нас сьогодні у цьому храмі на молитву. Нам дещо відомо про цього Божого духа, якого Господь покликав до життя та виконання своєї волі. Апостол Юда написав про боротьбу архангела Михаїла із нечистими духами, який віддав злого духа на суд Богові. Найкращий вирок суду чинить Господь, який наскрізь знає своє створіння і перед ким  нічого не може укритися чи стати тайним. У книзі Одкровення святий Іван Богослов описує: «І настала війна на небі: Михаїл і ангели його воювали проти дракона, і дракон воював та й ангели його» (Од 12,7).  Із цього робимо висновок, що на небі відбулася певна духовна війна, в якій воювали  створені Богом небесні духи. Вірні Богові духи, очищали небо від збунтованого проти Бога злого воїнства і перемогли! Ми виявляємо постійну вдячність святому архистратигу Михаїлу та усім небесним силам, теж за їхню опіку над нами, нашою Церквою і народом!

Достойні сестри і брати, дякувати Богу, що ми зібралися  у цій церкві на молитву, щоб прославляти Господа, бо надіємося на його безмежне милосердя до нас, якого нічим не заслуговуємо. Нам приходить теж ще одна благородна думка, що біля кожного та кожної із нас присутній ангел хоронитель, якого нам дарує Господь. Святий Учитель Церкви навчає, що «усе повітря наповнене ангелами … то тим більше церкви» (св. Ів. Золот., «Бесіда на Вознесіння ГНІХ» п.1). Молимося до святого архангела Михаїла та усіх Небесних сил безплотних, а одночасно уявляємо, що разом з нами у цьому храмі повно невидимих ангелів, які благають Господа у наших потребах. Звичайно, що під час Служби Божої присутнє ціле небо, бо сам Син Божий жертвує себе на престолі під скромними видами хліба та вина. Тому разом із Господом тут присутня пресвята Богородиця та увесь небесний Збір! Не можемо забувати й про те, що злі сили стараються всюди прибути зі своєю пагубною місією, що виразно написано у книзі Іова: «Як настав подібний день, і ось прийшли Божі ангели, щоб стати перед Господом, і диявол прийшов з ними» (Іов 1,6). Кожна людина, найменше немовля, наділені від Господа ангелом-опікуном. Тут присутні інші добрі ангели, які уболівають за нас й допомагають в усіх моментах нашого життя. Хоч ми їх не бачимо, але їм це не перешкоджає бути біля нас та допомагати нам. У книзі Буття читаємо про Якова, який, йдучи дорогою «… поглянувши, побачив ополчений божий полк, і його зустріли божі ангели» (Бут 32,1). Коли Яків благословив онуків, синів Йосифа, то промовив такі слова: «Ангел, що рятував мене від усякого лиха, нехай благословить цих хлопців…» (Бут 48,16). Ангели допомагають людям, рятують від усякого нещастя, опікуються та спроваджують благословення Боже на вірних йому людей. Життя людини на землі постійно загрожене злими силами, які воюють проти Бога, тобто, Божого народу. Святий євангелист Іван описав таке видіння: «І повержено дракона великого, змія стародавнього, званого дияволом і сатаною, що зводить вселену, - повержено на землю, і ангели його з ним повержені» (Од 12,9). Злі сили кинуті Господом на землю не дармують, але шукають собі прихильників, людей, вчиняючи їх невірними Богові через різні спокуси. Багато із народу ловляться у сіті та сильця злого духа, який не перестає розставляти їх у вигляді непокори Богові, порушуючи закон Господній. Нечисті сили загортають свої підступні пропозиції у привабливі упаковки, щоб підносити їх як гідний та необхідний продукт, а насправді, це – духовна отрута. Святий апостол Павло, навчаючи перестерігає, що «… сам сатана вдає з себе ангела світла» (2Кр 11,14). Покарані Богом злі сили, шукають у людях злочинців, щоб ці не слухали Господа і в такий спосіб ставалися ворогами Божої доброти. Праведники осуджують нечистих духів, як навчає  святий І. Золотоустий: «… нашою ревністю осуджуючи їх безпечність» (св. Ів. Золот. «Похвала влмчн. Дросиді і про пам'ять смерті» п.3). Добрі ангели заступаються за людей, стараються перекривати дороги, які зводять на манівці та ведуть у вічне провалля. Божий ангел загороджував шлях ослиці, на якій їхав Валаам, бо той намірявся чинити зло (пор. Чис 22,21), подібно, ангели оберігають людей від духовного та тілесного нещастя. Ангел Господній вивів ізраїльтян з Єгипту, коли вони звернулися до нього, бо неможливо було терпіти знущання єгиптян (пор. Чис 20,16). Господь Бог велить своїм ангелам, щоб вони виконували його волю, тому ці дуже радо відгукуються на розказ Бога. Наприклад, ангел з’явився Агарі та велів, щоб ця повернулася з пустині до Сари (пор. Бут 16,7), або повідомив неплідній жінці Маноаха, що породить сина (пор. Суд 13,3). При воскресінні Ісуса Христа «… Господній ангел, зійшовши з неба, приступив, відкотив камінь від отвору гробниці і сів на ньому» (Мт 28,2). Ангели Божі постійно перебувають на служінні Богові: «Так буде при кінці світу: вийдуть ангели і відлучать злих з-поміж праведних» (Мт 13,49). Вони – слуги Господні, тому з великою радістю виконують кожне діло, яке повеліває їм Господь. Автор святих псалмів так відзивається: «Благословіть Господа, всі ангели його, могутні силою, ви, що виконуєте його слово, покірні голосові його слова» (Пс 103,20). Ангели, з благословення Божого, приходять уві сні, щоб звіщати волю Божу, як це трапилося із святим обручником Йосифом (пор. Мт 2,13). Нашими молитвами призиваймо ангелів на поміч, щоб захищали нас перед нападом злих сил та  обороняли від спокус цього світу. Ангели  призначені охороняти людей і на кожну церкву Христос призначив ангелів хоронителів (пор. св. Ів. Золот. «На собор архангелів»). Закінчимо наше роздумування молитвою ірмоса Утрені сьогоднішнього свята: «Умертвіть пристрастей бурі, архангели, і втихомирте з ними всяке підбурення проти віри істинної, будучи Святої Тройці вогненними архистратигами» (Утреня св. архистр. Михаїла, ірмос п.6). 

+ Ігор
Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ

21 листопада 2013 р. Б. храм Святого архистратига Михаїла. м. Львів (вул. Винниченка)

Джерело: www.ugcc.lviv.ua