Пастка, чи можливість для розвитку? Папа про гідність дітей в цифровому просторі
  • Чтв, 14/11/2019 - 21:01

У четвер, 14 листопада 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників міжнародної зустрічі на тему «Сприяти гідності дитини в цифровому просторі. Від теорії до практики». У заході, що відбувається у Ватикані 14 і 15 листопада, беруть участь представники міжнародних організацій і таких компаній, як Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, а також політики, юристи та релігійні провідники. На початку аудієнції виступили Міністр внутрішніх справ Об’єднаних Арабських Еміратів Шейх Саїф бін Зайєд Аль-Нагаян та отець Федеріко Ломбарді, що входить до Ради директорів «Об’єднання захисту гідності дитини», що організувало цей захід спільно з Папською Академією Соціальних Наук та «Міжрелігійним об’єднанням задля безпечніших громад».

Усвідомлення серйозності проблеми сексуальних зловживань

Звертаючись до присутніх, Папа Франциск вказав, насамперед, на важливість тем, які обговорюватимуться під час дводенної зустрічі.

“ Протягом останніх десятиліть, – наголосив він, – Католицька Церква, внаслідок трагічного досвіду, пережитого на собі, дійшла до чіткого усвідомлення серйозності сексуальних зловживань щодо неповнолітніх та їхніх наслідків, страждання, якого вони завдають, нагальності загоїти завдані ними рани, протидіяти цим злочинам з максимальною рішучістю та розробити ефективне запобігання. ”

Можливості та виклики

Вселенський Архиєрей підкреслив, що розвиток цифрових технологій, безумовно, відкриває перед молодими поколіннями нові горизонти у різних сферах, зокрема, у сфері виховання й професійної підготовки. Але виклик полягає в тому, аби забезпечити неповнолітнім доступ до нових технологій, гарантуючи їм, одночасно, здорове і спокійне зростання, та запобігаючи тому, аби вони не стали предметом злочинного насильства, що може завдати великої шкоди цілісності їхнього тіла й душі.

Поширення у мережі злочинів проти неповнолітніх

На жаль, за словами Папи, у світі швидко зростає використання технології для організації, замовлення та участі в зловживаннях щодо неповнолітніх. Протистояти цим жахливим злочинам, що виходять за межі кордонів країн, є надзвичайно важко. В мережі дедалі більше поширюються зображення, якими зловживають й визискують неповнолітніх. Гідність і психічна рівновага дітей страждає також в тому випадку, коли вони знаходять доступ до порнографічних матеріалів у мережі.

Усвідомлення негативних аспектів технологічного розвитку

Одна з характеристик технологічного розвитку, як наголосив Глава Католицької Церкви, полягає в тому, що спочатку ми помічаємо його позитивні аспекти, і лише пізніше усвідомлюємо негативні наслідки. В цьому контексті він закликав учасників міжнародної зустрічі «чітко бачити природу й масштаби загроз, з якими потрібно боротися». Святіший Отець вказав на важливу роль працівників сфери комунікації, завдання яких полягає в тому, аби поширювати обізнаність стосовно ризиків, пов’язаних з неконтрольованим технологічним розвитком.

Рівновага між свободою і обмеженнями

Папа наголосив, що ядром проблеми безпеки в цифровому просторі є протиріччя, що виникає між сприйняттям цифрового світу як простору необмеженої свободи вираження й комунікації, з одного боку, та відповідальним використання технології й, отже, необхідністю встановлювати обмеження, з іншого. Тому потрібно шукати рівновагу між цими двома тенденціями, дбаючи про те, аби цифрові засоби комунікації не використовувалися для скоєння злочинів проти неповнолітніх.

Відповідальність компаній

Вказуючи на важливість прийняття на законодавчому рівні відповідних заходів, спрямованих на протидію зловживанням, Святіший Отець підкреслив два важливі моменти. Перший – це дотримання свободи й захист приватності (privacy) осіб, що є важливими цінностями, які повинні перебувати в гармонії зі спільним добром суспільства. А другий момент, за його словами, стосується великих компаній цифрових технологій. Папа закликав їх взяти на себе «відповідальність за неповнолітніх, за їхню цілісність і майбутнє». Він додав, що без повного залучення цих компаній, без їхнього усвідомлення моральних і суспільних наслідків їхньої діяльності, неможливо гарантувати безпеку неповнолітніх у цифровому просторі.

Одним із прикладів такої відповідальної діяльності є встановлення і дотримання норм щодо визначення віку користувачів мережі, бо батьки не завжди мають змогу контролювати своїх дітей, коли вони користуються електронними приладами, особливо, мобільними телефонами.

Фахівці цифрових технологій будують майбутнє

Констатуючи дедалі більший розвиток технології, Святіший Отець закликав науковців і фахівців цифрового світу докладати зусилля на протидію збоченому використанню нових засобів. Одним із прикладів такого внеску може бути використання штучного інтелекту для пошуку й видалення з мережі незаконних зображень. Комп’ютерні інженери, за словами Папи, повинні відчути відповідальність за будування майбутнього й долучатися до «етичного розвитку алгоритмів», сприяючи створенню нової сфери етики нашого часу, яку можна назвати “алгор-етикою” (італ. algor-etica).

Економічні інтереси та захист неповнолітніх

Торкаючись теми великих економічних інтересів, що супроводжують технологічний розвиток, Глава Католицької Церкви зазначив, що потрібно робити все необхідне для того, аби «не жертвувати добром неповнолітніх і суспільства заради прибутку». Подібно до того, як це відбувається із зростанням усвідомлення в суспільстві проблем екології та працевлаштування, так само питання захисту неповнолітніх та боротьба з порнографією повинні бути актуальними в сфері фінансів та в цифровому світі.

Частина глобальніших проблем

Оскільки розвиток цифрових технологій долає кордони країн, зусилля, спрямовані на захист неповнолітніх в мережі, за словами Папи, також повинні мати глобальний вимір. Він додав, що це завдання є частиною відповіді на нові запитання, які перед людством ставить цифрова епоха: Як можна захисти гідність людей, включно неповнолітніх, якщо життя й ідентичність людини тісно пов’язане з даними, які її визначають і якими намагаються заволодіти нові форми влади? Яким чином можна сформулювати принципи й вимоги, яких би всі дотримувалися в глобалізованому цифровому світі?

Спрямовувати дари в позитивний напрямок

“ Людська креативність й розум чудові, – наголосив Наступник святого Петра, – але їх потрібно спрямовувати в позитивний напрямок цілісного розвитку людини протягом всього життя, починаючи з дитинства. Кожен вихователь, кожен батько й мати знають про це дуже добре, і їх потрібно підтримувати й спільними зусиллями допомагати в їхньому служінні. ”

Вагомий внесок у ці зусилля роблять не тільки здорові етичні принципи, але й релігійне бачення, «що має універсальний вимір, бо будує людську гідність на величі й святості Бога, її Сотворителя і Спасителя».

Спільне завдання для всіх релігій

Звертаючись до представників різних релігій, що взяли участь у зустрічі, Папа Франциск зазначив, що завдання захисту неповнолітніх у цифровому просторі повинно спонукати до об’єднання зусиль усіх.

“ Ми прагнемо стерти із лиця землі насилля та будь-яке зловживання стосовно неповнолітніх, – наголосив він. – Подивімося їм у вічі: вони – наші діти, ми повинні любити їх як унікальні створіння і як Божих дітей. Вони мають право на добре життя. Ми маємо обов’язок зробити все можливе для того, аби вони його мали. ”