Патріарх Кирил був агентом КДБ, — експерт
  • Пон, 29/06/2015 - 01:30

Патріарх Московський і всієї Русі Кирил в радянські часи був агентом КДБ, адже вся частина російської церкви, пов'язана з міжнародними відносинами, була пронизана агентами держбезпеки.

Таку думку висловив російський історик, політолог і релігієзнавець, професор Андрій Зубов в інтерв'ю "Обозревателю".

Він нагадав, що остання посада патріарха Кирила перед "кінцем СРСР" — заступник завідувача відділом зовнішньоцерковних відносин Московського патріархату.

"Так що його співпраця з КДБ практично не викликає сумнівів. Пригадую, патріарх Алексій I Симанський якось сказав (це було за Хрущова): "Коли я тільки став патріархом у 1945 році, я призначав дев'ять єпископів, а КДБ — одного, а зараз я призначаю одного, а КДБ — дев'ять. Так що висновок очевидний", — наголошує вчений.

Історик звертає увагу, що і в Українській Православній Церкві Московського патріархату за часів СРСР була та ж проблема — багато священнослужителів були завербовані комітетом держбезпеки СРСР.

"Всі ми вийшли з однієї радянської шинелі. А нинішнє керівництво Росії — це суцільно генерали КДБ, які поділили між собою національні багатства і владу", — констатує професор Зубов.