Патріарх Кіріл, критикуючи Захід, цитує сербського єпископа-гітлерівця
  • Суб, 15/11/2014 - 18:44

Перебуваючи з візитом у Сербії, московський патріарх Кіріл 14 листопада цього року відвідав Белградський університет, де йому вручили диплом почесного доктора цього університету. Повідомляє офіційний сайт Московського патріархату.

Звертаючись до зібраних на церемонії вручення почесного докторату, патріарх Кіріл, гостро розкритикував європейські суспільства. Московський патріарх, критикуючи Захід,  не просто зацитував Ніколу Велеміровіча, але й зробив його вислів про бездуховний Захід своєрідним осердям своєї промови. Цим самим патріарх Кіріл вдався до аргументів одного з одіозних восхвалителів гітлеризму. Адже саме Веліміровіч був одним з ідеологів сербського антисемітизму й націонал-соціалізму, прославляв Гітлера і писав антисемітські памфлети.

Довідка «Католицького Оглядача»:

Нікола Веліміровіч – єпископ Охридський і Жіцький Сербської православної церкви відомий, як гарячий прихильник Гітлера і його способу кінцевого вирішення єврейського питання у 1935 році видає книгу «Национализам Светог Саве» у якій хвалить Гітлера, як нового св. Саву, як генія і героя. Після окупації Сербії гітлерівською Німеччиною Веліміровіч дуже скоро увійшов у конфлікт, з новим сербським маріонетковим урядом і потрапляє до концтабору в Дахау.  Але й там зберігає свої симпатії до націонал-соціалізму й залишається полум’яним антисемітом. У книзі «Кроз тамнички прозор», яку власне патріарх Кіріл зацитував у Белграді, Велеміровіч пише наступне:

«Європа цього не знає, і в цьому полягає її доля відчаю, у цьому уся моторошна трагедія її народів. Вона нічого не знає окрім того, що євреї дають їй як знання. Вона ні у що не вірить, окрім того, що євреї їй наказують вірити. Вона не цінить ніщо, якщо євреї своєю вагою це не оцінять. Її найосвіченіші сини – безбожники, так як це наказали їм євреї. Її науковці навчають, що природа – це головний бог й іншого Бога по за природою не існує. Її політики, як сновиди говорять про рівність усіх вірувань і невірувань. Всі модерні європейські гасла придумали євреї, які розіп’яли Христа: демократію, страйки, соціалізм, атеїзм, толерантність до усіх вір, пацифізм, всесвітню революцію, капіталізм, комунізм. Все це єврейські вигадки, тобто, їхнього батька диявола. Можна дивуватися з того, що європейці поступово задалися євреям і то так, що думають єврейською головою, приймають єврейські програми, єврейське христоборство засвоюють, єврейську брехню, як істину приймають, єврейськими шляхами ходять і єврейським цілям служать» (див. Велимировић. Николај. „О Јеврејима“ у: Речи српском народу кроз тамнички прозор (из логора Дахау)., ИХТУС-Хришћанска књига., Београд 2000, с. 193-194).