Патріарх Кіріл на військовому авіазаводі заявив, що без духовності росіяни не зможуть робити винищувачі
  • Срд, 17/09/2014 - 11:42

Патріарх Московський Кіріл прибув в місто Комсомольськ-на-Амурі, де побував на авіаційному заводі імені Гагаріна, який входить в холдинг «Сухой». Патріарх Кіріл похвалив продукцію, яку випускає завод, і заявив, що «Росія не може бути васалом».

«Здавалося б: що може священик сказати на заводі, де виробляють військові літаки. Але є про що поговорити», – почав патріарх свій виступ в одному з цехів підприємства.

«Росія не може бути васалом. Тому що Росія – це не тільки країна, це ціла цивілізація, це тисячолітня історія, сплав багатьох культур, це величезної сили, в тому числі духовної, історичний шлях, історична традиція. Для того, щоб ми могли суверенно будувати своє життя, ми повинні мати можливість у разі потреби захистити свою батьківщину», – сказав робітникам заводу глава РПЦ.

«Від стану нашої душі залежить, як ми працюємо і з яким результатом. В XXI столітті, якщо не буде міцної віри, ми перетворимося в бездушних роботів і погубимо людську цивілізацію. Чим більше розвиваються технології, тим більше потрібна опора на духовності». Патріарх Кіріл підкреслив, що продукція холдингу «Сухой», тобто бойові винищувачі Су та інші військово-промислові товари, є однією з кращих в світі, і про це «знають усі – і наші друзі, і наші партнери». «З цим заводом безпосередньо пов'язана безпека нашої країни, а значить, і її суверенітет, наша свобода без якихось впливів ззовні», – зазначив він.

Глава російської церкви висловився щодо політики, наголошуючи на розумінні суверенних держав і підлеглих. «Мало хто може вимовити в світі ті слова, які я зараз виголосив, – підкреслив він. – Бо ті, що вважають себе країнами суверенними, насправді є васалами могутніших країн. І суверенітет частіше обмежується юридичним поняттям, але аж ніяк не є політичною практикою».

Після свого напутньо-політичного виступу патріарх Кіріл обмінявся подарунками з робітниками заводу. Він подарував підприємству образ преподобного Сергія Радонезького і передав невеликі ікони цього святого співробітникам. А керівники компанії «Сухой» подарували патріарху макет винищувача останньої моделі Су-35.