Патріарх Кирил про вінчання бойовиків Шарніра і Ріти: їм зі зброєю в храм можна - вони захисники
  • Срд, 04/02/2015 - 00:09

"Молодята-моторолівці" Шарнір і Ріта вінчалися в Спасо-Преображенському соборі, причому, принаймні наречена була із зброєю.

Про це пише у Фейсбуці російський диякон Андрій Кураєв, коментуючи розповідь митрополита Іларіона про те, що до нього "в собор увірвалися бойовики зі зброєю в руках і зажадали їх повінчати. Яка тут може бути підготовка та катехизація?"

"Мені доводилося чути, що раніше навіть офіцери та князі мали здавати зброю при вході в храм.

Питання: Чи є канонічна заборона на носіння зброї в Храмі?
Відповідає священик Афанасій Гумеров, насельник Стрітенського монастиря: Такого канонічного правила немає, а є традиція, що зародилася ще в ранній візантійський період. Не тільки воїни, але навіть імператори, перш ніж увійти в Храм, знімали зброю ".

А ось і точніше і стародавнє:
Трульський Собор, правило 69

... Слова імператора Феодосія Молодшого, що містяться в актах III Всел. Собору: "Ми, які завжди потрібним числом державних зброєносців оточені, і яким не личить бути без зброєносців, коли однак входимо в храм Божий, залишаємо поза храмом зброю і навіть знімаємо з голови діадему імператорської величності ..."

Але цього разу Патріарх Кирил пояснив Пленуму, що захисники Батьківщини повинні бути завжди зі зброєю і тому з цим нічого не поробиш.

Важко провести межу між пастирством і політикою ... ", - зазначив диякон.