Патріарх Кіріл в Держдумі РФ протиставив «святу» Росію «безбожному» Заходу
  • Птн, 23/01/2015 - 17:25

Вчора, 22 січня 2015 року, Московський патріарх Кіріл виступив перед російськими парламентарями у рамках ІІІ Різдвяних парламентських зустрічей в Держдумі РФ. У своїй промові патріарх заторкнув теми взаємодії держави та церкви в РФ.

У доволі дипломатичній формі патріарх Кіріл звинуватив західну цивілізацію у відмові від моральних цінностей та натякнув на те, що захід йде шляхом нацистської Німеччини. Також він відверто звинуватив Захід у апостазії від християнства. Контекст промови дає підстави стверджувати, що Московський патріарх протиставив духовну та християнську, на його думку, Росію безбожному Заходу.

Очільник Московського патріархату виразив також переконання що більшовицький переворот в 1917 р. в Росії був організований і провадженний з закордонних центрів. На його думку, період більшовицької історії Росії – це період солідарного суспільства. Взагалі, на думку патріарха Кіріла, солідарне суспільство – це і є традиційне російське суспільство. Також, на переконання очільника московського православ’я, перемога над нацизмом належить виключно православним росіянам.

Чи не в перше устами свого очільника Московський патріархат визнав, що аборт – це тяжкий гріх. Але в той же ж час єдиною репродуктивною технологією, яка викликає занепокоєння московського патріарха, виявилось сурогатне материнство.

Патріарх також виразив занепокоєння долею християн Близького Сходу, але жодним словом не згадав конфлікт в Україні і страждання українських християн. Як рівно ж і хвалячи російське казачєство та вимагаючи для нього державної підтримки, очільник Московського патріархату, а тим самим і УПЦ МП, фактично не побачив тих злочинів, які ці люди чинять в Україні. Своїм заступництвом перед російськими парламентарями за російське казачєство патріарх фактично визнав цю організацію доброю та корисною. Тим самим одобривши і їхні злочини в Україні.