Патріарх Мелхітської Греко-Католицької Церкви запропонував УГКЦ кроки для зміцнення сопричастя обох Церков
  • Пон, 05/09/2016 - 08:55

Патріарх Антіохії та всього Сходу, Олександрії та Єрусалиму Мелхітської Греко-Католицької Церкви Блаженніший Григорій ІІІ у своїй промові до Священного Синоду Української Греко-Католицької Церкви, який зараз відбувається у Брюховичах, запропонував кроки, як «зміцнити нашу соборність, наше церковне сопричастя».

Свій «синодальний» візит Патріарх Григорій ІІІ вважає благословенням для обох наших Церков.

Патріарх озвучив конкретні пропозиції, «які перегукуються зі Спеціальною Асамблеєю для Близького Сходу Синоду Єпископів Католицької Церкви щодо спільності та свідчення в Церкві на Близькому Сході».

Перше, що пропонує Патріарх українським греко-католикам, – створити структуру для постійної робочої комунікації між нашими двома Церквами – найчисельнішими серед греко-католицьких Церков. Друге – спільно працювати над творенням «Асамблеї греко-католицьких Церков», яка могла б бути дуже корисною для розвитку наших Церков у рамках нашого сопричастя з Римом. Третє – створити спільну комісію з вивчення точок Кодексу Канонів Східних Церков (ККСЦ), які є важливими для наших Церков, зокрема щодо еклезіології, прав Патріархів тощо.

Щодо четвертої пропозиції, то Глава Мелхітської Церкви зазначив, що він заснував велику семінарію на Святій Землі, у Бейт-Сагурі недалеко від Вифлеєма, де можуть розташуватися 25 семінаристів. «Сьогодні семінарія є порожня, оскільки я не можу надсилати туди арабських семінаристів. Я можу надати її в користування вашій Церкві», – запропонував Патріарх Григорій ІІІ.

Також він запропонував спільно працювати над скликанням Надзвичайного синоду всіх греко-католицьких Церков, щоб посилити роль Церков у сопричасті з Римом, зміцнити стосунки між нашими Церквами та з Римом, а також із православними Церквами.

І ще Глава МГКЦ пропонує сформувати комісію зі східних богословів та латинських богословів, обізнаних зі східною традицією. Метою цієї комісії було би прояснити роль східних католицьких Церков греко-візантійської традиції, зокрема в еклезіологічному вимірі, та їхні відносини з Римом у рамках нашого повного сопричастя з Церквою, що «головує в милосерді».

Крім того, Патріарх поінформував Синод Єпископів УГКЦ про ситуацію в Сирії, де шостий рік іде війна. «Близько ста п’ятдесяти храмів були зруйновані чи серйозно пошкоджені. Тисячі будинків перетворено на руїни. Близько п’ятисот тисяч наших вірних були змушені покинути свої помешкання, свої села. Ми переживаємо справжнє еміграційне цунамі, яке не залишає каменя на камені від наших громад… Цю хресну дорогу переживають усі сирійські громадяни», – розповів він.

Високий гість відзначив, що вони як душпастирі виконують свою працю настільки, наскільки це можливо. «Темою цієї сесії вашого Священного Синоду є дияконія: служіння одне одному. Життя нашої патріаршої Церкви є постійною дияконією. Ми невпинно дбаємо про те, щоб наша дияконія відповідала вимірам жахливої трагедії нашого народу. Ми стукаємо в усі двері по допомогу, щоб забезпечити щоденні нагальні потреби. Ми відбудовуємо наші церкви, катехитичні центри та зруйновані війною помешкання наших вірних. Проте, великою бідою є бідність, яка торкається усіх», – розповів про митарства свого народу Патріарх Григорій ІІІ.