Патріарх Туаль: політики залишаються глухі до заклику Папи
  • Пон, 12/10/2015 - 19:49

Заклик Франциска до миру на Близькому Сході та в Африці був відзначений багатьма світовими ЗМІ. "Разом із Синодом, я скеровую наполегливий заклик до міжнародного співтовариства, щоб воно знайшло спосіб для надання ефективної допомоги залученим сторонам, так аби вони змогли піднятися над короткостроковими інтересами і використовували інструменти міжнародного права і дипломатії для вирішення триваючих конфліктів", – сказав Папа під час сесії Синоду.

Це не перший подібний заклик Святішого Отця. Парадокс у тому, що, незважаючи на те, що голос Франциска слухають, однак найважливіші світові політичні гравці залишаються глухі до нього. Так вважає, зокрема, Латинський Патріарх Єрусалима Фуад Туаль.

"Ми дуже вдячні за втручання Святішого Отця. Чесно кажучи, я консультувався з іншими католицькими патріархами з Близького Сходу, заохочуючи Синод видати таке звернення. Ми не можемо мовчати перед обличчям того, що відбувається, особливо в Єрусалимі. Ми всі пам'ятаємо промову, яку Святіший Отець виголосив у травні минулого року, і як він зупинився біля стіни, що відокремлює Вифлеєм від Єрусалиму. Ми чітко пам'ятаємо його добрі наміри, пов'язані з зустріччю у Ватиканських садах з двома президентами: ізраїльським і палестинським. Але зрештою ми бачимо, що це не принесло ніякого результату, оскільки бракує політичної доброї волі. Навіть тут, на Синоді, всі наші благі наміри як пастирів залишаться лише благими намірами, якщо політика не прийде до нас з конкретною допомогою. Тому що недостатньо аналізувати існуючу ситуацію; ми повинні знайти рішення. А без доброї політики – врівноваженої, справедливої, спокійної – не дійдемо ні до якого вирішення, до впровадження того, що ми хочемо досягнути, в життя", – сказав Архиєпископ Туаль.