Патріарх Туаль згадує основні моменти поїздки Папи на Святу Землю
  • Суб, 31/05/2014 - 18:45

В інтерв'ю кореспонденту Радіо Ватикан латинський Патріарх Єрусалиму монс. Фуад Туаль поділився спогадами про недавній візит Папи Франциска на Святу Землю:

«У самій особистості Святішого Отця, - зазначив Патріарх, - я бачу послання для нас, релігійних лідерів: це послання простоти і смиренності. Папа Франциск - не з тих лідерів, суть яких у владі: він очолює, щоб служити. Мене особливо вразив випадок, коли ми обідали з п'ятьма палестинськими сім'ями, яким довелося чимало пережити. Кожен розповідав свою історію, і під час обіду Альберто Гасбаррі (організатор Папських поїздок) запитав Папу, чи не хоче він піти на 20 хвилин раніше, щоб встигнути до наступного пункту програми - відвідування Печери Різдва. Прозвучали у відповідь слова, які зворушили моє серце, - зізнався Патріарх, - папа сказав: 'Ці люди страждають, і я не можу залишити їх одних. Не піду звідси раніше: залишуся з ними до кінця'. І він залишився з ними».

«Папа Франциск добре знав про складну ситуацію, в якій ми живемо, - зазначив далі монс. Фуад Туаль. - Він часто залишався в мовчанні, розмірковував, молився. Звичайно, було б наївністю очікувати негайних результатів. Папа поїхав дуже втомленим, - віддавши свій час, своє здоров'я. Він дійсно помітно втомився. Але, безсумнівно, тут він багато засіяв. Разом з ним сіяли і ми. Сподіваємося, залишаючи належний час для Божого Промислу, що його посів принесе довгоочікувані плоди як для церковного спілкування і єдності християн, так і для політичної ситуації на всій землі. Всі ми чули слова Папи Франциска, звернені до президента Переса і прем'єр-міністра Нетаньяху: до них слід повертатися і перечитувати їх заново, тому що Святіший Отець був у курсі наших проблем. Хоча не обійшлося і без слабкого місця: наші віруючі в Єрусалимі так і не змогли його побачити»...

Згадуючи екуменічне богослужіння в базиліці Гробу Господнього, латинський Патріарх Єрусалиму підкреслив, що «це був справжній, потужний знак. Проте недостатньо однієї лише доброї волі Патріарха Варфоломія і Святішого Отця. Тут дуже багато віруючих, їх мільйони; тут існує помісна грецька єрархія, яка залежить не від Варфоломія, а від інших Патріархів. Робота має продовжуватися. Ми, зрозуміло, ще не закінчили, а тільки починаємо, ми сіємо ... і будемо сподіватися!»

Відповідаючи на запитання журналіста про реакцію ізраїльської та палестинської сторін на візит Папи, монс. Фуад Туаль зазначив, що «всі відгуки були позитивними. Це - час свята, а під час свята всі радіють. Слава Богу! Я знаю, що в Йорданії багато православних і греко-православні парафії отримали запрошення для участі у Святій Літургії в Аммані: там був справжній екуменізм, принаймні для віруючих, для народу. Ми абсолютно не повинні бути песимістами, але не можемо і піддаватися зайвому оптимізму. Потрібно стояти ногами на землі, тому що ми поки ще розділені. Але все ж є взаємна повага, є співпраця, є молитва про єдність у церковному спілкуванні. Ми також сподіваємося, що наші друзі в Італії і в решті частині світу допоможуть нам, молячись за мир і єдність».

Згадуючи про запрошення до Ватикану президентів Аббаса і Переса, монс. Туаль зазначив, що «молитва не є чимось новим: Папа завжди просив молитися, і ми завжди просили про молитву. Враховуючи, що така зустріч не могла відбутися ні в Єрусалимі, ні в Вифлеємі, Святіший Отець надав їм свій будинок у Ватикані. Ця ініціатива, безумовно, говорить про добру волю Святішого Отця зробити цю землю більш мирною і спокійною. Ми ведемо діалог вже 66 років, але до цих пір нічого не досягли. Дуже сподіваємося, що це запрошення принесе свої плоди».

За матеріалами http://ru.radiovaticana.va