«Патріарх Йосиф Сліпий навчив нас передусім бути мужніми!» — владика Ігор (Ісіченко)
  • Нед, 11/02/2018 - 10:23

Заклик «Бути собою!» є, можливо, більш актуальний саме зараз, ніж будь-коли. Найбільші страхи сучасної людини, можна сказати, втілені у відомому фільмі «Матриця»: жити у матриці, у замкненому світі та не бачити довкілля. Мабуть, Церква найбільше лякає пересічного українця тим, що вона здається йому «гетто», яке відокремлене від реального світу, що живе за своїми незрозумілими законами — канонами, яка має свій архаїчний устрій тощо. Якраз цей заклик «Бути собою!» — означає для нас шукати ідентичність Церкви.

Про це говорив владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії Української Автокефальної Православної Церкви у п’ятницю, 9 лютого, в приміщенні Київського центру Українського католицького університету під час відкритої дискусії «Патріарх Йосиф Сліпий: бути собою!» з нагоди завершення Ювілейного року з нагоди 125-ліття від дня народження ісповідника віри та колишнього предстоятеля УГКЦ.

За словами владики Ігоря, Церква є трагічно поділеною, тож її повнота настане тоді, коли Церкви відновлять сопричастя на підставі Київської традиції. Це саме та перспектива, яка допомагає нам відчути майбутнє у пізнанні себе. Проте самопізнання — це не тільки пізнання нашої традиції і її відновлення, а це також вміння звільнитися від лещат часу. Адже Церква — є найбільш модерною інституцією з усіх, які існують у світі, бо вона ніколи не стає залежною від часу та завжди спрямовується в майбутнє.

«Мабуть, найбільшим викликом для Церкви є Революція гідності, яка почалася на Майдані, зараз трішки згасла, але ще не завершилася. Покликання Церкви — боронити людську гідність та відкривати для кожного з нас пізнання в собі образ і подобу Божу! Коли Церква втрачає це покликання, коли слова «раб Божий» вона усвідомлює в зовсім іншому вимірі, тоді вона припиняє бути Церквою!» — зазначив під час своєї доповіді владика Ігор (Ісіченко).

На його думку, Церква має бути вільною і нести свободу іншим. Зараз доволі поширеною є пастка щодо розуміння любові, трансформується її істинне значення. Тож повернути ідентичність цьому поняттю покликана саме Церква. У зв’язку з цим можемо запитати себе: що таке приклад любові? Це допомагати любити одне одного без масок. «Бути собою!» — це навчити людей цінувати власну ідентичність, а не тікати від неї. Тому місія Церкви — навчитися не соромитися насамперед себе.

«Як на мене, патріарх Йосиф Сліпий навчив нас передусім бути мужніми! — наголосив владика Ігор (Ісіченко). — Як це людині в тодішніх умовах писати історію Церкви? Як це людині продовжувати правити майже щодня в ув’язненні? Як це людині сміливо говорити про необхідність патріархату, збирати єпископів, їздити по всьому світу та говорити правду про СРСР?! Це велика мужність!»

Наостанок він також наголосив, що сучасній людині потрібно повернути відчуття особистої причетності до Церкви. «Тож доки Церква не стала спільнотою, яка живе як родина, доти ми не можемо говорити про ідентичність Церкви. Пізнання і захист цієї ідентичності — це проект, який має допомагати нам об’єднатися!» — підкреслив владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ.

Додамо, що урочистості з нагоди Ювілейного року патріарха Йосифа Сліпого завершаться Архиєрейською Божественною Літургією і панахидою в Патріаршому соборі Воскресіння Христового 18 лютого 2018 року.