Патріархи Сирійсько-Антіохійських Церков хочуть мати своїх представників в парламенті
  • Нед, 15/05/2016 - 09:35

"Місце в ліванському парламенті  політично належить сирійській православній церкві і гарантується регулюванням представника громади Сирійської католицької церкви" -  цю конкретну пропозицію виражено в спільній заяві  Предстоятелів двох Сирійсько-Антіохійських Церков - сирійського Патріарха Ігнатія Єфрема II і сирійського католицького Патріарха Ігнатія Юсифа III - підписаної в патріаршому осередку Сирійської Католицької Церкви, в присутності політиків і представників церкви. У спільному документі також запропоновано забезпечити значну присутність членів двох християнських громад на урядових  і громадських посадах, уникаючи будь-якої явної чи прихованої дискримінації.

Пропозицію, що міститься в спільному документі, вже було представлено лідерам ліванських політичних партій, які хотіли зустрітися з двома патріархами для консультацій в січні минулого року.

Система парламентських "квот" гарантованих християнським меншинам є в декількох арабських країнах з мусульманською більшістю, таких як Єгипет та Ірак. У Лівані, з вразливою ліванською інституційною системою, посада Президента Республіки зберігається  за християнськими маронітами, але ця посада є вакантною з травня 2014 року через брак необхідного консенсусу для обрання нового президента і, частково, через розбіжності між різними політичними номінаціями, керованими християнськими лідерами.