Патріарша курія УГКЦ отримала нового адміністратора
  • Втр, 03/10/2017 - 16:44

Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви прийняв зречення з уряду адміністратора Патріаршої курії УГКЦ владики Богдана (Дзюраха) і призначив нового адміністратора отця Андрія Максимовича. Про це сьогодні повідомив Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав у присутності працівників Патріаршої курії, які працюють у Києві та Львові. Зі львівською частиною Курії було налагоджено скайп-конференцію.

Слід відзначити, що владика Богдан (Дзюрах), як секретар Синоду Єпископів УГКЦ, залишається у структурі Курії, оскільки Секретаріат Синоду належить до структури Патріаршої курії.

Дякуючи за служіння владиці Богдану, Предстоятель Церкви відзначив, що за більше як десять років служіння на посаді адміністратора Патріаршої курії владика її гарно розбудував. «Ми сьогодні маємо львівську і київську частини. Коли мене колись Блаженніший Любомир представляв перед Патріаршою курією, зачитував декрет, то були лише три особи», – розповів Блаженніший Святослав.

«Особисто і від усіх працівників сердечно дякуємо. Щиро скажу, мені шкода відпускати вас з цієї посади. Бо знаю, що ви залишили тут своє серце. Дозвольте вам побажати, щоб Господь Бог вигородив щедро всю вашу працю, усі ті жертви, які ви поклали на вівтар Господній, служачи як адміністратор Патріаршої курії. І нехай вам і далі посилає благодать Духа Святого», – побажав Глава Церкви.

Відтак владика Богдан сказав жартома, що в сьогоднішній події бачить дві новини і дві добрі. «Перша – те, що я передаю свій уряд теплою рукою (як колись про своє зречення з уряду Глави Церкви говорив Блаженніший Любомир. - Авт.). І як показує досвід, це досить непогана практика. Друга річ – Блаженніший Святослав зауважив, що я не віддаляюся від Курії, а залишаюся Куріальним єпископом і секретарем Синоду», – додав єпископ.

Владика подякував Блаженнішому Святославу і всім працівникам Курії за довіру, співпрацю і людську зичливість, які завжди відчував. Також побажав своєму наступнику успіхів і попросив виявляти йому повну пошану і співпрацю.

Представляючи нового адміністратора Курії отця Андрія Максимовича, Глава Церкви відзначив, що отець Андрій – багатогранна особа. За словами архиєрея, насамперед він богослов. Закінчив духовну семінарію в Івано-Франківську. Потім поїхав на студії в Рим. Закінчив вищі студії з докторатом із богослов’я. Відтак був скерований до Папської дипломатичної академії, яку успішно закінчив. Після цього почалася його дипломатична одіссея на папській дипломатичній службі. Отець був секретарем Нунціатури в Африці, у Тоґо. Це франкомовна частина. Отець дуже добре розмовляє французькою. Потім був покликаний до служіння в Апостольській нунціатурі в Брюсселі. Також у дуже особливий момент – у часи Революції гідності, отець Андрій виконував обов’язки Тимчасово повіреного у справах Ватикану при Європейському Союзі… Після цього його покликали служити в іншу частину світу. Отець служив в Апостольській нунціатурі в Кувейті, яка охоплює вісім мусульманських країн Аравійського півострова…

Глава Церкви зауважив, що останніх кілька років старався про те, аби Римська апостольська столиця «подарувала нам отця назад». «І Господь Бог це поблагословив. Це для нас усіх велика сила і велике підсилення нашої Церкви», – вважає Блаженніший Святослав.

Насамкінець новий адміністратор Патріаршої курії подякував своєму попереднику за клопітку працю протягом багатьох років. І попросив про молитву, щоб могти належно здійснювати своє нове служіння.