Педагоги Івано-Франківська здійснили прощу до міста народження священномученика Йосафата Кунцевича
  • Пон, 20/03/2017 - 13:44

З нагоди Ювілею 400-ліття Василіянського Чину Святого Йосафата учителі м. Івано-Франківська, шкільні бібліотекарі, працівники департаменту освіти і науки здійснили паломницьку поїздку до міста, де народився священномученик Йосафат Кунцевич.

Проща тривала два дні, адже освітяни відвідали також колиску василіянського чину – Крехівський монастир св. Миколая. Про монастир, покликання до монашого стану, монастирський уклад розповів бр. Домінік Владика ЧСВВ, який є вихованцем василіянської чернечої спільноти Царя Христа в Івано-Франківську. Опісля розповіді брата освітяни піднялися на Побійну гору до печер Йоіла і Сильвестра, а відтак – до джерела. Завершилося перебування молитвою перед чудотворними іконами св. Миколая та Верхратської Матері Божої.

Згодом паломники долучилися до спільної молитви з отцями василіянами та парафіянами храму Пресвятого Серця Христового у Жовківському монастирі Різдва Христового, взявши участь у спільній молитві – Літургії Напередосвячених Дарів, а також мали можливість помолитися перед нетлінними мощами св. Партенія та чудотворною іконою Деревнянської Матері Божої. Завершилося перебування у Жовкві відвідинами церкви Пресвятої Трійці. Парох храму розповів історію іконостасу, автором якого є відомий український маляр Іван Руткович.

Наступного дня прочани молилися Святу Літургію разом ієромонахами Кристинопільського монастиря св. Юрія та парафіянами й зсилали свої молитви до чудотворної ікони Матері Божої Кристинопільської.

Завершилося паломництво у м. Володимирі-Волинському, що на Волині. У цьому святому для греко-католиків місці після молебню до свщмч. Йосафата у монастирському храмі педагоги помолилися перед хрестом, з якого впала іскра Божої любові до серця малого Івана Кунцевича у храмі св. Параскеви.

Духовним провідником прощі був о. Йосафат Фітель ЧСВВ (м. Бучач)

Хочемо скласти щирі слова вдячності о. Іванові Майковичу ЧСВВ, ігумену Крехівського монастиря, о. Григорію Анастасину ЧСВВ, ігумену Жовківського монастиря, о. Ігнатію Москалюку ЧСВВ, ігумену Кристинопільського монастиря, о. Маркові Максиміву ЧСВВ, ігумену монастиря св. Йосафата у Володимирі-Волинському, а також усім ієромонахам та братам Чину Святого Василія Великого й парафіянам василіянських обителей, які подбали за всі можливі зручності для освітян з Івано-Франківська.

Організаторами прощі були Комісія у справах освіти і виховання Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ спільно з департаментом освіти і науки м. Івано-Франківська.