Пекін знехтував угодою з Ватиканом та іменував свого єпископа
  • Суб, 26/11/2022 - 19:07

Прес-служба Святого Престолу поширила заяву, в якій висловлює «здивування і жаль», отримавши повідомлення про «церемонію інсталяції» єпископа Пена Вейчжао, Ординарія Юйцзяня як «єпископа-помічника Цяньзі», невизнаної Святим Престолом дієцезії, що відбулася 24 листопада 2022 в Наньчані.

«Ця подія, в дійсності, відбулася всупереч духові існуючого діалогу між ватиканською та китайською сторонами і з тим, що було заключено в Тимчасовій Угоді про призначення єпископів від 22 вересня 2018 року», – йдеться в заяві, яка додає: «Більше того, визнання єпископа Пена Вейчжао з боку цивільної влади було випереджене, згідно з отриманими повідомленнями, тривалим і сильним тиском з боку місцевої влади».

«Святий Престол сподівається, що схожі випадки більше не повторюватимуться та очікує належної інформації щодо цього з боку влади, наново підтверджуючи свою повну готовність і далі вести шанобливий діалог, що стосується всіх питань спільного зацікавлення», – читаємо в заяві.

Нагадаємо, що Тимчасова угода була підписана представниками Святого Престолу та Китайської Народної Республіки 22 вересня 2018 року і передбачала дворічний випробувальний період. У жовтні 2020 та 2022 років її було пролонговано на наступні два роки.