Пенітенціарне душпастирство УГКЦ було представлено на Міжнародній конференції "Соціальні аспекти капеланства: світ і Україна"
  • Птн, 17/05/2013 - 11:26

Співробітники Відділу Патріаршої курії УГКЦ взяли участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Соціальні аспекти капеланства: світ і Україна», яка відбувалася 15 - 16 травня 2013 року в Центральному будинку офіцерів. Організатором міжнародної зустрічі виступило Всеукраїнське міжконфесійне релігійне військово-християнське братство. Керівник відділу душпастирства о. Костянтин Пантелей та референт Юрій Йосифович 16 травня приєдналися до роботи секції конференції під назвою «Тюремне капеланське служіння, його досвід і соціальна роль в Україні». У цьому засіданні брали участь члени правління Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі”, Мартін Фабер з Німеччини, член комітету управління Європейської секції Міжнародної асоціації тюремного капеланства (IPCA), представники Всеукраїнської профспілки працівників пенітенціарної служби та Управління ДПтС у Києві та Київській області.

 

Мартін Фебер розповів про дійсність щоденного служіння німецького капелана у в'язниці посиленого режиму безпеки та про особливості законів федеральних земель, щодо практики служіння католицьких і протестантських душпастирів. Капелан в Німеччині має широке коло повноважень і можливостей, проте мусить балансувати поміж обов'язками перед керівництвом тюрем та довірою в'язнів. Уряд утримує капелана гідним гонораром, але робить це не напряму, а через церкву, до якої належить душпастир.

 

Юрій Решетніков,  докторант Національної академії державного управління при Президентові України, кандидат філософських наук, проаналізував стан законодавства, щодо забезпечення релігійних свобод в пенітенціарній сфері, роль християнських церков в оздоровленні українського суспільства через реабілітаційні програми для колишніх в'язнів. Він відмітив унікальність міжконфесійного порозуміння в Україні та переваги українського варіанту розвитку соціального служіння церков у в'язницях.

 

Сергій Стретович, заступник начальника управління ДПтС України в м. Києві і Київській області з соціально-виховної та психологічної роботи підполковник внутрішньої служби, розповів про  програми соціальної реабілітації засуджених, які втілюються в утсанові-моделі у Білоцерківській ВК№35. Він представив існуючі нині форми взаємодії пенітенціарної служби з церквами і деномінаціями для соціально-виховної праці із засудженими.

 

Олег Андрієнко, Голова Всеукраїнської профспілки персоналу органів та установ пенітенціарної служби, член колегії ДПтС та Громадської Ради при ДПтС, зупинився на напрямках співпраці церков і персоналу Державної пенітенціарної служби України. Пенітенціарні служачі - люди з особливою потребою духовної опіки, - підкреслив він.

Ілля Пахомов, старший викладач циклу психолого-педагогічних дисциплін Білоцерківського училища професійної підготовки персоналу Кримінально-виконавчої служби України, майор внутрішньої служби,  представив соціологічне дослідження «Тюремне капеланство очима православних засуджених», логіка якого виразно відокремлювала на головну роль майбутнього капеланства в Україні духовенство УПЦ.
Проблемні питання у взаємовідносинах  між персоналом та спецконтингентом -  представила Тамара Кушнирова, доцент кафедри прикладної педагогіки та роботи з персоналом Національної академії внутрішніх справ, кандидат психологічних наук. Нею було наголошено на залишковому принципі фінансування та соціальних гарантій працівникам пенітенціарної сфери, важкі умови служби, які спричиняють професійну деформацію та вигорання.
Пастор Леонід Сметанин, викладач Київської богословської академії керівник тюремної місії «Промінь Світла» при ВСЦ ЄХБ України, благовісник, практик тюремного служіння  представив доповідь «Тюремне капеланське служіння, його досвід і соціальна роль в Україні». Він відмітив роль святкування 1000-літнього ювілею Хрещення Русі-України у відродженні пастирської опіки в'язнями. Умови для пастирської праці, на думку доповідача, тоді були більш сприятливі. Він висловився за якнайскорше впровадження капеланства на законодавчому рівні.

 

Керівник секції протоієрей Віктор Яценко, Голова правління Української міжконфесійної християнської місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», Голова Синодального відділу Української Православної Церкви у справах пастирської опіки пенітенціарної системи, повідомив про зусилля УПЦ щодо законодавчих ініціатив для введення терміну капеланство та для зняття перешекод релігіної опіки у слідчих ізоляторах. Зокрема йшлося про подальший розвиток відомого депутата Володимира Олійника Про внесення законодавчих актів України щодо забезпечення заарештованих осіб на медичну допомогу та віросповідання № 9206 від 22 вересня 2011 року.
Юрій Васильчук, виконавчий директор Української Міжконфесійної Християнської Місії «Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі», ствердив, що існуюча нині модель участі християнських церков у пастирській опіці в'язнями може бути суттєво погіршена з введенням капеланства і наданням переваги лише одній конфесії. Він скритикував зусилля щодо втановлення європейської моделі капеланства, зокрема і принцип утримання капелана від уряду, оскільки це цілком може змінити ставлення засуджених до тюремного священика, а його працю перетворити на справжній формалізм.

Про досвід соціального служіння Української Греко-Католицької Церкви у пенітенціарній сфері розповів ієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України. Він представив соціальну доктрину Католицької Церкви щодо причин та заходів обмеження кримінальної злочинності, пенітенціарного служіння та реабілітації в'язнів. Основна думка доповіді була про необхідність участі суспільства у пенітенціарному служінні та наголос на радикальному зменшенні застосування ув'язнення як міри покарання, про духовний вимір пенітенціарного служіння, який неможливо забезпечити без участі усіх церков і деномінацій, що служать кожна своїм даром, своєю харизмою. На кінець о. Костянтин розповів про підготовку до проведення конкурсу образотворчого мистецтва в’язнів «Переображення Господньою Любов’ю» та про особливу роль мистецтва у процесі соціального порозуміння.

 

Завершила зустріч доповідь протоієрея Павла Основенка, Голови відділу по духовному вихованню в місцях позбавлення Української Православної Церкви - Київський Патріархат «Практичні аспекти організації духовного окормлення персоналу та спеціального контингенту пенітенціарних установ».

 

Підсумовуючі зустріч, присутні погодилися про необхідність поступового формування пропозицій щодо майбутнього пастирської опіки в пенітенціарних установах, щоб здійснити шанс України на втілення усіх переваг і досягнень, які має християнське служіння у в'язницях.

 

Джерело: http://prison-pastoral.blogspot.com