Переможцем Міжнародного католицького кінофестивалю став іспанський фільм «Бог заборонений»
  • Нед, 29/06/2014 - 01:38

26 червня в Римі завершився П'ятий міжнародний католицький кінофестиваль «Mirabile dictu». Метою заходу, очолюваного режисером Ліаною Марабіні під егідою Папської ради з культури, є «увага до продюсерів і режисерів ігрових, документальних і короткометражних фільмів, серіалів і програм, що просувають універсальні моральні цінності й позитивні приклади». У програмі фестивалю в семи категоріях взяли участь 1.600 фільмів-кандидатів від кінематографістів з 120 країн. Головою журі цього року був австрійський продюсер Норберт Блеха.

Головний приз 2014 року - Срібна Риба (образ якої був натхненний древньохристиянським символом) - дістався фільмам «Бог заборонений» (за кращий ігровий фільм), «Листи» (у категорії «Краща актриса» і «Краща режисура»), «Подорож в серце Ватикану» (за кращий документальний фільм) і«Я шукав іншого» (за кращий короткометражний фільм).

Кінострічка «Бог заборонений» іспанського режисера Пабло Морено розповідає про історію мучеництва 51 місіонера-кларетина на початку громадянської війни в Іспанії. У 1936 році вони були страчені через відмову відректися від Бога і від свого монашества.

Серед головних персонажів фільмів-номінантів фестивалю - Мати Тереза з Калькутти і Папа Целестин V.

За словами президента Папської ради з культури кардинала Джанфранко Равазі, історичні зйомки в 1896 році Папи Лева XIII, що йде  Ватиканськими садами, і - наступного року - благословляючого паству, стали «початком зв'язку між Церквою і кінематографом. Цей зв'язок нерозривно і фактично підтримувався завдяки знаковим фільмам і великим режисерам, які, не будучи обов'язково пов'язаними з вірою, цікавилися релігійними темами, як, наприклад, Брессон, Тарковський, Дрейєр, Бергман, аж до тих, хто були далекі від віри, як Бунюель».

Президент фестивалю Ліана Марабіні зазначила: «Завдяки нашому фестивалю багато фільмів знайшли дистриб'юторів і телевізійні мережі, які транслюють їх в ефірі. Це радує, тому що головною метою заходу є євангелізація за допомогою кінематографу, що досягає широкої публіки».