Переселенці у Запорізькій області отримали медичну допомогу від Папи Франциска
  • Птн, 03/03/2017 - 10:46

Медичний кабінет Карітас-Спес-Запоріжжя від початку проекту в рамках Акції допомоги “Папа для України” з 1 січня до 28 лютого 2017 року прийняв близько 800 осіб із числа ВПО.

У Запоріжжі при католицькому кафедральному храмі Бога Отця Милосердного щоденно працює медичний кабінет Caritas-Spes, в якому внутрішньо переміщені особи з Донецької та Луганської області можуть отримати консультацію медиків і безпосередню допомогу ліками та засобами гігієни. Медичний кабінет має на меті покращити якість життя цих людей, а також прислужитися їм простими милосердними вчинками.

Завдяки фінансуванню в рамках акції “Папа для України” протягом двох найхолодніших місяців зими близько 800-т осіб із числа ВПО, які зараз мешкають у Запоріжжі та населених пунктах Запорізької області, отримали необхідну медичну допомогу: ліки, дитячі та дорослі памперси, дитяче харчування, а також грунтовні консультації лікаря і соціального працівника.

Верещака Ольга Володимирівна, лікар-кардіолог із міської кардіореанімаційної бригади вже більше 20 років працює у Швидкій допомозі, а зараз ‒ головний спеціаліст медичного кабінету Caritas-Spes Запоріжжя. Лікарка розповіла про роботу в рамках Акції, а також про людей, з якими їхня команда працювала протягом двох останніх місяців зими.

“Спершу люди знайомилися з соціальним працівником, який записував їхні дані та допомагав зібрати документи і заповнити анкету. Потім пацієнтів направляють до лікаря. Я обстежую хворого і допомагаю підібрати необхідні медикаменти відповідно до діагнозу.

Пацієнти не завжди звертаються суто по медичну допомогу. Більшість із них бажає просто поговорити з лікарем. Нерідко бували випадки, коли  люди просто потребували розмови, слів підтримки і надії. Певним чином медичний кабінет компенсує недостатність спілкування людям, які зазнали травматичного досвіду війни і змушені були покинути свої домівки, а деякі з них стали свідками трагедій під час бойових дій, коли на власні очі бачили поранення та смерті”, – поділилася пані Ольга.

Як розповідають лікарі, найбільше за останній період по допомогу зверталися люди з серцево-судинними захворюваннями, захворюваннями кишково-шлункового тракту, цукровим діабетом, захворюваннями центральної нервової системи, а також родини з дітьми-інвалідами.

Переселенці, які мають хронічні хвороби чи втратили на війні близьких, найбільше потребують допомоги психологів. Тому фахівці, задіяні у роботі медичного кабінету, лікують не лише тіло, але і душі людей, які до них звертаються.

Медичний кабінет прийняв величезну кількість пацієнтів у Запоріжжі. Та особливої уваги в рамках Акції “Папа для України” потребували саме внутрішні переселенці з зони бойових дій, які зараз проживають у сільській місцевості та віддалених від обласного центру районах Запорізької області. Зокрема, Приморського, Пологівського, Мелітопільського, Гуляйпільського, Токмакського, Новомиколаївського районів. Допомогу їм надавали у тісній співпраці з місцевими волонтерами та ініціативними групами переселенців, які працюють тут від початку війни та хвилі міграції.