Переслідування християн у світі набуває різних форм
  • Пон, 20/03/2023 - 13:47

Нині 400 мільйонів християн живуть на територіях, де їм загрожує переслідування, нагадує Алессандро Монтедуро в інтерв’ю італійському виданню Il Timone. Як повідомляє Vatican News, мова як про ймовірність терористичних атак з боку екстремістів, як це часто буває в Африці, так і про дискримінацію з боку деяких політичних груп (наприклад, в Індії) або самої держави (як у Китаї).

 

Директор італійського відділення Папського благодійного фонду «Допомога Церкві в потребі» зазначає, що його організація намагається допомогти послідовникам Христа, які зазнають переслідувань. Він говорить про 5 тисяч проектів у 150 країнах, які спрямовані на підтримку душпастирської діяльності шляхом ремонту місць поклоніння та інших релігійних центрів, надання відповідної формації монахів і монахинь, а також матеріальної підтримки спільноти вірних. Водночас, починаючи з 2014 року, коли Ісламська держава намагалася створити новий халіфат на Близькому Сході, організація також надає гуманітарну допомогу, постачаючи людям зі спустошених боями районів речі першої необхідності.

 

Але Монтедуро в інтерв'ю наголошує, що переслідування у світі є ще складнішою проблемою. Крім нападів і вбивств, у різних місцях відбуваються також серйозні обмеження релігійної діяльності, продовжує він, зазначаючи, що “ безкровні, «цивілізовані» форми переслідування також є проблемою”.

 

«Я пригадую слова, сказані Папою Франциском у пам’ятній промові у квітні 2016 року, коли (…) він визначив переслідування не лише як криваве, тобто таке, яке ми всі знаємо, наприклад, зі Шрі-Ланки, де терористи-смертники вбивали людей. Тоді він також говорив про «цивілізоване» переслідування, тобто, за його словами, замасковане під сучасність, культуру та прогрес. Що це за "цивілізоване переслідування"? Йдеться про нові закони, про нові культурні норми, які спонукають до дискримінаційних дій і прагнуть обмежити релігії, включно з християнством, до маргінальних місць поклоніння, тобто до синагог, мечетей чи наших храмів, тобто фактично закрити в тіні нашого сумління. – вказує Монтедуро. – Це серйозна проблема в Європі, особливо в певних частинах континенту – я маю на увазі, зокрема, Францію та Бельгію, і тут також слід бути максимально чітким. Це проблема, від якої ми не можемо втекти і якій ми, католики, повинні мати силу протистояти, зберігаючи правильну позицію».