«Переважно єдиним осередком українства на Сході та Півночі країни є УГКЦ», - директор Українського інституту національної пам'яті
  • Чтв, 26/06/2014 - 00:24

«Особливу роль в культурному відродженні України, особливо на її Заході, відіграли як священики УГКЦ, так і їхні діти. Саме ці діти стали поколінням, яке можна вважати українською творчою елітою. Навіть більше, на початку XX століття саме вони були учасниками національно-визвольного руху 1920-1930-х років», - про це розповів директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович в інтерв’ю для Живого ТБ УГКЦ.

За словами п. Володимира, УГКЦ зараз виконує величезну просвітницьку національну місію  на Сході та Півночі України. «Я часто їжджу містами України і простежив, що переважно єдиним осередком українства на Сході країни є УГКЦ», - додав він, зазначаючи, що ще на початку XX століття УГКЦ зуміла поєднати церковне життя з активним громадським.

 

Історик підкреслив, що обидва митрополити УГКЦ, як Андрей Шептицький, так і Йосиф Сліпий, зробили УГКЦ такою, якою її зараз усі знають. «Вони були, з одного боку, беззаперечними моральними та церковними лідерами, а з іншого - громадсько-політичними лідерами України. Обидва вони достойно перейшли через заслання та часи комуністичного й нацистського терору. Вони стали прикладом незламності українського патріота», - зазначив він.

Наприкінці п. Володимир сказав, що в архіві СБУ міститься «найкраща колекція документів, що присвячені історії УГКЦ». За його словами, це інформація про репресованих священиків, про підготовку до псевдособору 1946 року, про те, яким чином радянська влада намагалася ліквідувати УГКЦ.