Перлини Католицької Церкви в Кореї
  • Втр, 20/09/2016 - 13:56

Католицька Церква римського обряду сьогодні, 20 вересня, відзначає спомин святих мучеників Павла Чон Ха Сана і Андрія Кім Таегона, які 6 травня 1984 року були зараховані Папою Йоаном Павлом II до лику святих разом зі ста трьома корейськими мучениками, які віддали своє життя за віру в Христа.

Павло Чон Ха Сан - мученик
Павло Чон був сином відомого в корейській католицькій громаді Августина Чон Як Йонга, який написав перший католицький катехізис на корейській мові. Августин Чон Як Йонг прийняв мученицьку смерть за сповідування католицизму у 1801 році. З тих пір родина Павла Чона піддавалася гонінням. Після конфіскації сімейного майна сім'я Павла Чона жила в крайній бідності.

У віці 20 років Павло Чон відправився в Сеул, щоби допомагати місцевій католицькій громаді, яка страждала через брак священнослужителів. У 1816 році Павло Чон відправився в Китай, де зустрівся в Пекіні з місцевим католицьким єпископом, якого попросив вислати на місію в Корею католицьких місіонерів. Подорожуючи по Китаю, він зустрічався з європейськими місіонерами, допомагаючи їм в їх діяльності. Деякий час він навчався в семінарії, але не закінчив її.
У 1839 році Павло Чон був заарештований за сповідування католицизму разом зі своєю матір'ю і сестрою. 22 вересня 1839 року Павло Чон був обезголовлений в Сеулі.

Святий Павло Чон є першим з новонавернених у католицизм в Кореї, був апостолом-мирянином, написав перший Катехізис для католицької Церкви у Кореї. 

 

Андрій Кім Таегон 1821-1846 - перший корейський католицький священик, мученик

Народився у 1821 році в знатній корейській сім'ї з роду Кім, члени якої були новонаверненими католиками. Його батько Ігнатій Кім був страчений за свою віру 26 вересня 1839 року і також зарахований до лику святих Католицької Церкви.

Кім Таегон був хрещений у віці 15 років. З 1837 по 1845 рік навчався у францисканській Духовній семінарії, яка знаходилася в португальській колонії Макао. У 1845 році був висвячений на священика єпископом Жаном Ферреолем. Відразу ж після рукоположення повернувся в Корею, щоби проповідувати там християнство. У той час християни піддавалися в Кореї жорстоким переслідуванням. У 1846 році, у віці 25 років, Кім був заарештований і страчений.

Святий Андрій був першим католицьким священиком, що походив з Кореї, вшановується як покровитель Кореї.