Перша Архиєрейська Літургія українською мовою у Словаччині
  • Пон, 24/09/2018 - 13:56

Уперше у словацькій греко-католицькій парафії Святих Верховних апостолів Петра і Павла в м.Попраді в неділю, 23 вересня, служилася Архиєрейська Літургія українською мовою, яку очолив владика Іриней (Білик) з Рима.

Із ним співслужили о.Доменік Петрік, сотрудник парафії, та о.Дам'ян Габорій, який спеціально прибув на цю урочистість з м.Будапешта зі своїми вірними. Дияконське служіння здійснював диякон Київської  архиєпархії Петро Токач.   

Богослужіння возвеличив своїм співом камерний хор "Євшан" зі Львова, який очолює талановитий організатор і диригент п.Ігор Даньковський. Хор прибув на запрошення невтомного організатора і натхненника цього Богослужіння диякона Петра Токача. Вірні, учасники цього духовного свята, були зачаровані високомистецьким співом і прекрасним виконанням богослужбових піснеспівів та інших пісень, виконаних на концерті після Літургії. 

Владика Іриней у своєму слові заохотив присутніх з любов'ю і довірою слухати Боже Слово і ним жити, а тоді Христос буде звершувати великі діла в нашому духовному і матеріальному житті.

На закінчення цього "свята зустрічі" владика уділив всім архиєрейське благословення та подарував іконки "Спасіння люду римського". Після урочистостей парафіяни та гості мали можливість приклонитися до мощів апостолів Петра і Павла, які постійно перебувають у цьому храмі завдяки старанню вл. Іринея, а також отримати образочки апостола Петра з реліквіями, які освятив згаданий єпископ на гробі святого в Римі.