Перша Божественна Літургія в катедрі іракського міста Каракош
  • Срд, 02/11/2016 - 14:36

Після звільнення іракського міста Каракош від бойовиків самопроголошеної «Ісламської держави» в місцевій катедрі була здійснена перша Божественна Літургія після двох років окупації. Каракош знаходиться  в 20-ти км. на південний схід від Мосула і є найважливішим християнським містом країни.

У стінах напівзруйнованого, сплюндрованого джихадистами храму знову зазвучали гімни  арамейською мовою. Євхаристійне Богослуження очолив монс. Бутрос Муше, сиро-католицький Архиєпископ Мосула, Кіркука і Курдистану, якому співслужили чотири священики.

В інтерв'ю католицькому інформаційному агентству AsiaNews монс. Муше підкреслив: «Цей собор є для нас символом». Місцевий священик Маджид Хазем висловив упевненість, що перша після звільнення Божественна Літургія означає «новий початок і свідчить перед світом про стійкість християн, які стали жертвами несправедливості».

Притвор катедри Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії бойовики використовували як стрільбище. Один з місцевих жителів поліцейський Імад Мішель зазначив, що джихадісти «нічого не поважають», по суті вони не мусульмани, а невірні. «До нас приїжджали численні гуманітарні організації, - додав Мішель, - вони пропонували переїхати жити до Лівану, Австралії або в Канади, але я відмовився. Ми хочемо, щоб наші родини повернулися сюди, щоб повернулися і ті, хто виїхав за кордон».

Говорячи про репатріацію, Архиєпископ Бутрос Муше зазначив, що люди дуже хочуть повернутися на батьківщину, але в першу чергу вони бажають відновлення місцевих інфраструктур. «Для цього весь район повинен стати безпечним, - підкреслив іракський прелат. - Добре відомо, що територія міста всіяна наземними мінами».