Перше реалістичне відтворення тіла Христа створене на основі Туринської Плащаниці
  • Суб, 15/10/2022 - 16:59

Від 14 жовтня у катедрі Саламанки, Іспанія, триває виставка першого гіпер-реалістичного відтворення тіла Христа, створеного на основі даних, отриманих із Туринської Плащаниці.

Скульптура, зроблена із латексу та силікону, важить близько 75 кг.

Поза, в якій зображений померлий Христос, відображає трупне заціпеніння. Ноги дещо зігнуті, руки складені навхрест трохи нижче пояса. Варто зазначити, що дані, отримані з Туринської плащаниці, передають повністю інформацію про тіло людини – нічого не опущено, включаючи навіть обрізання.

Фігура також містить людське волосся, яке вкриває усе тіло, реалістично відображаючи усі деталі.

Коли відвідувач підходить до експонату – з руками, складеними за спиною, як того вимагають правила виставки для відвідувачів – то можна спостерігати кожну пору шкіри, веснянки, вії та брови.

Спина трохи припіднята, тому можна розгледіти рвані рани на голові, спричинені терновим вінком, а також невелику косичку, що зв’язує волосся в задній частині голови. Також видно синці на плечах, спричинені тяжким тягарем хреста.

На шкірі видно кожну із рваних ран, нанесених під час бичування, сліди від цвяхів на руках та ногах, а також рану між п’ятим і шостим ребром з правого боку. Ніс поломаний, а на правому оці – забій.

Окрім самого тіла померлого Христа, виставка також включає елементи, які занурюють відвідувачів у контекст тогочасної реальності бичування та розп’яття, а також досліджень Туринської Плащаниці.

Куратор виставки, Альваро Бланко, присвятив понад 15 років для досліджень, щоб реалізувати цей проект.

Виставка перебуватиме у Саламанці впродовж 4-6 місяців, а згодом автори планують об’їхати з нею увесь світ впродовж наступних 20 років.