Перші слова Папи в США: Релігійна свобода – найцінніший здобуток, його слід зберегти
  • Срд, 23/09/2015 - 19:13

«Як синові емігрантської сім’ї, мені приємно гостювати серед цього народу, який у значній мірі був збудований з таких родин», – цими словами Папа Франциск розпочав свою першу промову в США, яка була виголошена під час офіційної церемонії привітання, що відбулася в «Білому домі» й була поєднана з візитом ввічливості до Глави Держави.

Відзначивши, що з радістю входить у ці дні «зустрічі й діалогу», під час яких він сподівається «почути і розділити» мрії та сподівання американського народу, Святіший Отець додав, що під час цих відвідин матиме нагоду промовити до Конгресу, де сподівається «як брат цієї країни, сказати слово заохочення для тих, які покликані керувати політичним майбутнім держави у вірності з її основоположними принципами», та взяти участь у Всесвітній зустрічі сімей, «завданням якої є відзначити та підтримати інституції подружжя та сім’ї в критичний момент історії нашої цивілізації».

Далі, звертаючись до Барака Обами, Глава Католицької Церкви підкреслив, що американські католики, разом з іншими співгромадянами, «заанґажовані в будування суспільства», яке буде дійсно толерантним та інтегруючим, і в захист «прав окремих осіб і спільнот». Але, одночасно, вони очікують, що «зусилля, спрямовані на будування справедливого суспільства» будуть шанувати «їхні права, які входять до релігійної свободи». «Ця свобода, – пригадав Єпископ Риму, – залишається одним із найцінніших здобутків Америки. І, як нам пригадали мої співбрати єпископи США, всі покликані бути чуйними саме, як добрі громадяни, щоб зберегти і захистити цю свободу від усього, що може їй загрожувати чи її перекреслювати».

Папа назвав багатообіцяючими ініціативи Президента США в екологічній ділянці, зазначивши, що «історія поставила нас у вирішальному періоді» щодо того, що стосується дбання про наш «спільний дім» і ми ще маємо час, аби впровадити зміни, «які вимагають з нашого боку серйозного і відповідального розпізнавання не тільки того, який світ ми можемо залишити лише нашим дітям, але й мільйонам людей, підданим системі, яка їх оминає». «Наш спільний дім, – додав він, – належить до цієї групи виключених, яка взиває до неба, а сьогодні наполегливо стукає до дверей наших домівок, міст і суспільства».

Глава Католицької Церкви не оминув увагою також «нещодавно докладених зусиль» для відновлення «стосунків, які були розірваними» та для «відкривання нових шляхів співпраці», які представляють «позитивні кроки вперед на шляху примирення, справедливості і свободи». «Бажаю, щоб усі люди доброї волі цієї великої і процвітаючої країни підтримали зусилля міжнародної спільноти, щоб захищати найслабших нашого світу, так щоб наші брати й сестри, де б не перебували, змогли зазнати благовловення миру і процвітання, яких Бог бажає для всіх своїх дітей», – сказав Святіший Отець, зазначивши, що «з нетерпінням очікує» днів перебування в цій країні. «Нехай Господь благословить Америку!» – побажав він.