Перші святі з Північної Кореї?
  • Втр, 06/08/2013 - 17:59

Незабаром може розпочатись беатифікаційний процес Френсіса Хог Йонг-хо, єпископа Пхеньяну, столиці Північної Кореї. Кілька десятків років тому він став жертвою переслідування католиків у цій країні, однак офіційно вважався живим, бо не було доказів його смерті. Тому його ім’я згадувалось у „Annuario Pontificio”  як ординарія Пхеньяну з коментарем «пропав без вісті». Лише у виданні 2013 року єпархія зазначена без глави, а єпископа визнано мертвим.

Френсіс Хог Йонг-хо народився 12 жовтня 1906 року, священичі свячення отримав 25 травня 1933 року, того ж року став єпископом 29 червня і був призначений апостольським вікарієм Пхеньяну. Під час кривавих переслідувань комуністичного режиму разом з 166 священиками він був заарештований і загинув під кінець 40-х років.  

Комуністична влада знищила всі католицькі церкви у Північній Кореї, а з 55 тисяч католиків, які проживали таv до 1949 року багато втекло, а багато загинуло, так що на сьогодні їх кількість коливається в межах 3 тисяч осіб.

Показово перед Олімпійським іграми у Сеулі 1988 року у Північній Кореї збудували одну церкву, щоб створити враження, що там є католики, які можуть вільно визнавати свою віру, що не відповідало реальності. Цією святинею досі керує світська особа, глава місцевого Червоного Хреста.

Хоча формально Пхеньян мав єпископа, реально його обов’язки виконував Архиєпископ Сеулу, хоча жоден з них не міг відвідати Північної Кореї. Наразі місцева влада дозволяє на приїзд священиків лише тоді, коли вони привозять якусь матеріальну допомогу. Мови про постійну присутність священиків у країні навіть бути не може, хоча є велика кількість охочих вершити служіння саме в цій країні.

Після того, як офіційно повідомлено про смерть Френсіса Хог Йонг-хо, може розпочатись беатифікаційний процес. Ще раніше південнокорейські єпископи звернулись з проханням беатифікувати єпископа Хог Йонг-хо і 80 Товаришів-мучеників, але через відсутність ствердження факту смерті процес не міг бути відкритим.

За матеріалами: http://info.wiara.pl