Першим актом геноциду в XX столітті став злочин проти вірмен, заявив Папа Франциск
  • Чтв, 06/06/2013 - 20:25

Напередодні у Ватикані Папа Римський Франциск дав аудієнцію голові вірмен-католиків патріарху Нерсесу Петросу XIX.

 

Після взаємно теплих вітань патріарх Петрос передав Понтифіку збірку про вірменську культуру і зображення розп'ятого Христа, виконане на бронзі.

 

У складі вірменської делегації була подружня пара – нащадки вірмен, що вижили в роки геноциду в Османській Туреччині. Довідавшись про це, Папа Франциск розпочав з ними розмову, наголосивши, що вірмени стали жертвами і цей "геноцид став першим в XX столітті надзвичайно тяжким проявом злочину проти людства", наголошується в публікації газети вірмен Аргентини Diario Armenia.

 

Директор Вірменського національного комітету Південної Америки Альфонсо Табакян, коментуючи слова понтифіка, зазначив, що, власне, – це "перша така заява Папи Римського з моменту приходу його на Римський Престіл". Табакян назвав заяву Понтифіка "дуже важливою, оскільки вона виходить за межі будь-якої держави або релігії". Він нагадав також про візит Івана Павла II у Вірменію 25 вересня 2001 р., під час якого прийняли декларація про визнання геноциду вірмен 1915 року першим геноцидом XX століття, який свідчить про зростання негативного ставлення держав до геноциду. "Усе більше держав від того часу приймають документи,які визнають і засуджують факт геноциду вірмен", – зауважив при цьому Табакян.

 

Будучи головою Католицької Церкви в Буенос-Айресі, кардинал Хорхе Бергольйо не раз звертався до цієї теми, показуючи свою підтримку всесвітнього визнання і засудження геноциду вірмен. Виступаючи на заходах, присвячених пам'яті жертв геноциду вірмен, кардинал Бергольйо наголошував, що безкарність злочину проти вірмен породила нові геноциди.

За матеріалами www.newsru.com