Перший "Ангел Господній" з Папою Франциском (повний текст)
  • Пон, 18/03/2013 - 11:39

«Брати і сестри, вітаю вас! Після першої зустрічі минулої середи сьогодні я можу знову вітати всіх! І я щасливий робити це в неділю, у день Господній! Для нас, християн, це чудово і важливо: зустрічатися в неділю, вітатися, спілкуватися, як зараз тут, на площі. На площі, яка завдяки ЗМІ вміщає весь світ.

У цю п'яту неділю Великого Посту Євангеліє пропонує нам епізод про жінку, яку спіймали на перелюбі і яку Ісус врятував від засудження на смерть. Поведінка Ісуса вражає: ми не чуємо слів викриття, засудження, але тільки слова любові, милосердя, які закликають до навернення: «І Я не осуджую тебе; іди і більше не гріши!» Так, брати і сестри, образ Божий – це образ милосердного Отця, Який має безмежну терплячість! Чи думали ви про терплячість Бога, про терплячість, яку Він має до кожного з нас? Так, вона така, Його терплячість. Він завжди терплячий: Він терплячий з нами, Він нас розуміє, чекає, не втомлюється прощати нас, якщо ми вміємо повертатися до Нього з сокрушеним серцем. Велика милість Господня!

Цими днями я мав можливість прочитати книгу одного кардинала – кардинала Каспера, відмінного теолога, правда ж? – книгу про милосердя. І ця вона мені була дуже до речі; але ви ж не думаєте, що я рекламую книги моїх кардиналів, ні? Це не так! Але вона мені дуже знадобилася, стала дуже корисна... Кардинал Каспер пише, що потрібно відчувати милосердя, це слово змінює все. Це найкраще, що ми можемо відчувати: воно змінює світ. Трохи милосердя робить світ не таким холодним і більше справедливим. Нам потрібно добре розуміти це милосердя Бога, милосердного Отця, який має стільки терплячості ... Згадаймо пророка Ісаю, який стверджував, що навіть якщо наші гріхи будуть як багряниця, любов Божа зробить їх білими, як сніг.

Як вона чудова, Його милість! Пам'ятаю, коли я тільки став єпископом, 1992 року, в Буенос-Айрес прибула Фатімська Богородиця, і з нагоди цього відбувалася Літургія для хворих. Я пішов туди, щоб сповідати. До мене підійшла старша, скромна, дуже скромна жінка, якій було за вісімдесят. Я подивився на неї і сказав: «Бабусю, – у нас так звертаються до літніх – бабусю, Ви хочете висповідатися?». «Так», – вона мені сказала». «Але якщо у Вас немає гріхів, то...». А вона мені каже: «У всіх є гріхи...» «Але хіба ж Господь їх не прощає...» «Господь прощає все!» – сказала вона впевнено. «Звідки Ви це знаєте, сеньйоро?» «Якби Господь не прощав усе, світ не існував би». І я відчув бажання запитати її: «Скажіть мені, пані, Ви, певно, вчилися у Григоріанському університеті?» Бо це є мудрість, яку дає Святий Дух, мудрість уповати на милість Божу.

Не забуваймо ніколи цих слів: Бог ніколи не втомлюється прощати нас, але ми деколи втомлюємося просити вибачення. Ніколи, ніколи не втомлюймося робити це! Він – люблячий Отець, Який завжди прощає, Який має милосердне серце для всіх нас. І ми повинні вчитися бути милосердними з усіма. Просімо заступництва Пресвятої Богородиці, що тримала в Своїх обіймах Боже Милосердя, Яке стало тілом».

Після молитви «Ангел Господній» Папа подякував усім паломникам і жителям Риму за їхню присутність і підтримку та попросив продовжувати молитися за нього. Святіший Отець нагадав, що вибираючи ім'я покровителя Італії – Франциска з Асижу, він зміцнив духовний зв'язок з цією країною, з якої родом його родина:

«Але Ісус закликав нас стати частиною нової сім'ї: Його Церкви, цієї сім'ї Божої, йдучи разом шляхом Євангелія. Хай благословить вас Господь, нехай береже вас Богородиця.

Пам’ятайте, що Бог ніколи не втомиться прощати!

Гарної вам неділі і смачного обіду!»

17.03.2013