Перший національний симпозіум східного богослов'я відбувся в Куритибі (Бразилія)
  • Птн, 30/08/2013 - 11:49

З 27 по 28 серпня 2013 року у монастирі Отців Василіян, що у м. Куритиба (Бразилія) відбувся Перший національний симпозіум східного богослов’я на тему: «Ознайомлення із Східними Церквами, Православними і Католицькими в Бразилії». Головними організаторами цього заходу були викладачі та студенти філософського факультету Колегіуму Святого Василія Великого і Єпархія УГКЦ Святого Івана Христителя в Бразилії.

Симпозіум проводився з метою об'єднання богословів, дослідників, вчителів та студентів богослов’я, богопосвячених осіб та усіх зацікавлених цією темою; розповсюдження цінностей християнського сходу; створення середовища з відповідними умовами для дебатів та вивчання східних Церков, які діють у Бразилії; подання інформації про присутність та вагомість в східних Церков та східного богослов’я в Бразилії, а також обговорення можливості організації Центру східних церковних наук у Бразилії.

У заході активну участь взяли: Високопреосвященніший владика Володимир Ковбич, ЧСВВ, Єпарх Української греко-католицької церкви в Бразилії; Високопреосвященніший владика Єремія Ференц, Єпарх Української православної церкви в Бразилії; Впр. о. Массімо Пампалоні, віце-ректор Східного Папського Інституту в Римі; о. Монс. і професор Теодор А. С. ди Олівиір, Греко-вірменської католицької церкви в Бразилії; Всеч. о. Монс. та професор Павло А. Таманіні, Грецької православної церква в Бразилії, о. Монс. та Професор Селсо Калларрарі, Сирійської православної церкви в Бразилії, представники чернечих спільнот та інші достойники.

Два дні праці розпочалися спільною молитвою Третього часу португальською мовою. У ході пленарних засідань учасники слухали і обговорювали цікаві доповіді стосовно головних тем східного богослов’я.

Приємно було слухати про те, що виступаючі і католицьких, і не католицьких церков говорили про обєднання усіх у справжньому християнському дусі. Для прикладу, доповідь Впр. о. Массімо Пампалоні на тему «Східне богослов’я між традицією і сучасними обставинами» гармонійно доповнювалася викладом Всеч. о. Монс. та Професор Павло А. Таманіні.

Перший день праці також проходив у трьох групах, які розглядали такі теми: «Релігійність, ідентичність та етнічність у східних церквах у Бразилії», «Візантійські ікони: образ і мистецтво у східних Церквах у Бразилії» та «Думка східних отців і їхній вплив на історію богослов’я».

Наступного дня обговорювалась тема: «Присутність Східних Церков у Бразилії: їхня ідентичність, перспективи та виклики». Далі – учасники симпозіуму відвідали головні католицькі і православні східні церкви в м. Куритиба. Того ж дня з доповіддю на тему «Святий Дух, Церква і Екуменізм у богослов’ї Павла Євдокімова» виступив Преосвящ. владика Володимир Ковбич, ЧСВВ. Закінчував зустріч модератор Впр. о. Теодор Ганиш, ЧСВВ. Йшлося про те, що черговий симпозіум відбудеться в місті Куритиба 26-27 серпня 2014 року. Основною його темою буде Декрет Другого Ватиканського Собору «Східних Церков – Orientalium Ecclesiarum», якому в наступному році виповниться 50 років з часу проголошення.

Також було обрано членів оргкомітету.

Зі словами подяки і найкращими побажаннями закривав симпозіум о. Теодор: «Хвала Богу, симпозіум відбувся успішно та приніс велику користь не тільки учасникам, але всіх Христовій Церкві. Насамперед, уперше відбулася зустріч з представниками всіх східних Церков, які прибули до Бразилії у часи різних міграцій, спричинених соціальними, політичними та воєнними обставинами. Вони не лише познайомились, але й обговорили спільні успіхи та проблеми, визначили дії на майбутнє.

Ця зустріч, напевно, допомогла багатьом учасникам, зокрема, членам Римо-Католицької Церкви відкрити дійсність існування східних Церков у Бразилії, їхні права та обов’язки. Симпозіум допоможе багатьом здобути ширше та глибше поняття про Католицьку Церкву, її різноманітність у єдності зі Вселенським Архієреєм Папою Римським, і розуміння того, що бути одно у Христі – це Божа Заповідь.
Думаємо, що розпочато новий шлях для добра всіх християн у Бразилії. Надіємось, що наступні симпозіуми виплекають також багато добрих плодів для Христової Церкви, що сприятиме взаємній співпраці між християнами, зближуватиме їх до єдності на спільне добро і на більшу Божу славу.

о. Василь Ковбич, ЧСВВ,
вислужений протоархимандрит Василіанського чину святого Йосафата

Джерело: http://osbm.info