Перший наступник св. Хосе Марії Ескріви на посту глави Opus Dei стане блаженним
  • Чтв, 11/07/2013 - 13:50

Папа Франциск підписав декрет, який визнає чудо за заступництвом єпископа Альваро дель Портільо. Це означає, що єпископ буде зарахований до лику блаженних. Прелат Альваро дель Портільо був першим наступником св. Хосе Марії Ескріви на посту глави Opus Dei.

Отець Альваро дель Портільо (1914-1994) був першим наступником засновника Opus Dei святого Хосе Марії Ескріви (1902-1975). Він долучився до справи з 1935 року в часі, коли Оpus Dei був наданий статус персональної прелатури (1983), отця Альваро обрали прелатом. У 1991 р. Іван Павло II висвятив його в єпископи.

Отець Альваро був найвідданішим духовним сином засновника. Він гостро усвідомлював своє призначення: з максимальною щедрістю і мудрістю допомагати святому Хосе Марії здійснити божественну місію, а після смерті засновника – продовжити його справу з усією можливою вірністю.

Отець Альваро на собі випробував звірства комунізму. Коли в Іспанії вибухнула громадянська війна, йому було 22 роки. За те, що він був практикуючим християнином, його кинули до в'язниці, піддали фізичним і психологічним тортурам. Але дон Альваро намагався не згадувати про такі речі; він говорив про пробачення і милосердя.

Отець Альваро помер у Римі 23 березня 1994 р., за кілька годин після Літургії, яку він відслужив у Єрусалимі, в тому ж місці, де Христос здійснив Таємну вечерю з апостолами. Папа Іван Павло II, довідавшись про його смерть, прийшов помолитися біля нього. Замість того, щоб прочитати заупокійну молитву, він заспівав Богородичний гімн на честь Небесної Цариці та виголосив доксологію на честь Пресвятої Трійці. Іван Павло II знав, що перший наступник засновника Opus Dei – святий і що святі не потребують заупокійних молитов.

Альваро дель Портільо був доктором технічних наук і працював інженером шляхів сполучення. Він отримав також докторські ступені з філософії, філології та з канонічного права. Він був консультантом різних згромаджень Святого Престолу; брав участь у роботі II Ватиканського Собору, спочатку як голова підготовчої комісії у справах мирян, а потім як секретар комісії у справах духовенства і консультант інших комісій. Його книги «Вірні і миряни в Церкві» (1969) та «Про священство» (1970) – здебільшого плід його досвіду. Як член комісії з перегляду Кодексу канонічного права він брав участь у розробці нового Кодексу (1983). 5 липня Папа Франциск підписав декрет, який визнає за Альваро дель Портільо здійснення чуда.

Довідка:

Опус Деї (лат. Opus Dei) – персональна прелатура Католицької Церкви. Мета «Опус Деї» – допомагати віруючим знайти святість у повсякденному житті, займаючись звичайними земними справами, зокрема – професійною діяльністю.

 

Джерело: http://katolik.ru / Католицький медіа-центр