Перший рік діяльності Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини
  • Нед, 14/01/2018 - 11:41

Дикастерія служіння цілісному розвиткові людини завершила перший рік діяльності. Папа Франциск проголосив про її створення в Апостольському листі Motu proprio «Humanam progressionem», оприлюдненому 31 серпня 2016 р., а діяти вона почала 1 січня 2017 року, об’єднавши Папські Ради «Справедливість і мир», «Єдиним серцем», Душпастирства мігрантів і подорожуючих та Душпастирства служби охорони здоров’я. До її компетенції належать питання, що стосуються міграції, потребуючих, хворих, знедолених і відкинених, жертв збройних конфліктів та стихійних лих, в’язнів, безробітних та жертв будь-яких форм рабства і тортур.

Префектом Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини Святіший Отець призначив кардинала Петера Турксона, який в нещодавньому інтерв'ю для «Vatican News» поділився підсумками діяльності новоствореного відомства за минулий рік. Він окреслив чотири рівні діяльності. Перший з них полягав у об'єднанні чотирьох Папських Рад в єдину дикастерію. Другий був спрямований на управління персоналом з метою уникнення дублювання діяльності працівників, що належали до колишніх Папських Рад. Третій – це організація нового осідку Дикастерії, який, за словами кардинала Турксона, «ще перебуває в процесі формування».

Кардинал зазначив, що Дикастерія також бажає поділитися своєю «історією» з усією Церквою через організацію зустрічей з місцевими Єпископськими Конференціями. 2017 року було проведено багато зустрічей з єпископами різних країн під час їхніх візитів «ad Limina» до Ватикану, де єпископи дізналися про основні завдання нового відомства.

Префект Дикастерії служіння цілісному розвиткові людини підкреслив, що представникам Єпископських Конференцій вони хочуть також розповісти про екологічну енцикліку Папи Франциска з 2015 року «Laudato Si’». Багато місцевих Церков, за словами кардинала, організували робочі групи та створили «допоміжні матеріали» для пояснення енцикліки, але багато інших ще нічого не зробили для цього.

За словами кардинала, «Laudato Si» є «чудовим прикладом колегіальної діяльності», адже в енцикліці Святіший Отець часто цитує Єпископські Конференції з усього світу, отже, він навчає разом з місцевими єпископатами. Тому настав час, щоб місцеві Церкви почали поширювати послання, яке містить енцикліка.

Розповідаючи про плани на поточний рік, кардинал Турксон зазначив, що він планує організувати «невеликі реколекції» для посадовців Дикастерії, які включатимуть не тільки молитву, але й матеріали експертів, що допоможуть їм зосередити увагу на цілях відомства та його основній місії. Ці матеріали будуть передані решті співробітників, аби всі могли «разом прямувати вперед».

Щодо місії фінансової підтримки Церков у всьому світі, кардинал Петер Турксон зазначив, що вони й надалі це робитимуть, але Дикастерії потрібно знайти механізми збору коштів для поповнення своїх ресурсів. Він сказав, що допомога Церквам у південній півкулі «постійно зменшується», однак, зростає душпастирське служіння.

Префект зазначив, що вони повинні надавати місцевим Церквам доступ до певного капіталу та етичних інвестицій, а не покладатися тільки на пожертвування та ґранти. Вони повинні сприяти тому, аби гроші використовувалися на служіння людині, а не до того, щоб людина служила грошам». У цьому контексті кардинал Турксон зазначив, що він організував три семінари з цього питання, і тепер потрібно звернутися до місцевих Церков з пропозицією формувати і підготовляти місцевий персонал.