Перший від часів Реформації єпископ зі Швеції стане кардиналом
  • Птн, 26/05/2017 - 13:08

Номінований кардинал Андерс Арбореліус вважає, що це призначення демонструє, що навіть невелика група католиків є важливою у Церкві.

Єпископ Андерс Арбореліус зі Стокгольму є єдиним католицьким єпископом і першим уродженцем Швеції, котрий стане кардиналом з часів Протестантської Реформації в 1550-их роках.

Більше того, він став першим шведом, котрий прийняв єпископські свячення за 400 років, коли в 1998 році Папа Іван Павло ІІ призначив його очолити єдину в країні єпархію.

Тепер Папа Франциск іменує його першим в історії Швеції кардиналом, коли офіційно введе його в Колегію Кардиналів 28 червня.

«Це направду історична подія, і я вважаю, що це типово для Папи Франциска, що він зазирає в ті куточки світу, які є віддаленими – Лаос і Малі також вперше отримають кардиналів – тож він прагне підбадьорити меншини, розкидані по всьому світу, і показати, що вони є важливими в Божих очах і в очах Церкви, навіть якщо вони є дуже маленькими», - розповів майбутній кардинал Ватиканському Радіо.

Андерс Арбореліус народився в Швейцарії 24 вересня 1949 року в сім’ї шведів, зростав у Швеції, а до Католицької Церкви навернувся у віці 19 років. Через два роки став кармелітом. У 1977 році склав монаші обіти, а в 1979 році прийняв священичі свячення. У 1998 році став єпископом Стокгольму. Став першим від 1522 року шведом, котрий очолив місцеву Церкву, оскільки через брак священиків місцевого походження, Папи іменували єпископів з-за кордону, переважно з Німеччини і США, інформує Catholic Herald