Першому папамобілю 40 років
  • Птн, 17/07/2020 - 16:11

Першому папамобілю саме виповнилось 40 років. Оригінальний автомобіль, сконструйований у зв'язку з візитом Івана Павла ІІ до Німеччини 1980 р., з вересня демонструватимуть у музеї «Mercedes» в Штутгарті.

Хоча історія папських мерседесів має понад 90 років, цей 40-річний – унікальний. Модель G 230 першою була повністю адаптована до потреб Святішого Отця. Ззаду – спеціальне крісло та поручень, щоби Папа міг подорожувати стоячи. Сидіння Святішого Отця підняли відносно до кабіни водія на 40 см і накрили прозорим куполом з оргскла. Завдяки цьому Папу Івана Павла II могли бачити сотні тисяч осіб, які брали участь у зустрічах. У кузов вбудували спеціальне освітлення, завдяки якому Папу було видно навіть тоді, коли надворі темно. У комплектацію також входив автоматичний кондиціонер, який забезпечував приємну температуру в прозорому куполі у спекотні дні та запобігав його запотіванню при високій вологості. Автомобіль працював на чотирициліндровому бензиновому двигуні потужністю 102 к.с. Після замаху 1981 р. автомобіль обладнали куленепробивним склом.

У Ватикані клас G використовується як у версії кабріолета, так і з напівпрозорим дахом, що виявилося особливо корисним під час візиту Папи Франциска до Бразилії в липні 2013 р.