Персонал Державної пенітенціарної служби України здійснив паломництво до Унівської Лаври
  • Пон, 13/06/2016 - 23:43

11-12 червня 2016 року відбулося VІІ Паломництво працівників Державної пенітенціарної служби України, присвячене Ювілейному року Божого Милосердя. У прощі до Свято-Успенської Унівської Лаври взяли участь працівники Державної пенітенціарної служби Чернігівської, Київської, Житомирської, Тернопільської, Івано-Франківської, Львівської областей, капелани, семінаристи - близько 200 осіб. Серед паломників традиційно були родини з дітьми. Сприянням Національної профспілки персоналу пенітенціарної служби України прочани з Чернігівської, Київської і Житомирської області 10 - 12 червня змогли також відвідати святі місця і помолитися у Кременці, Почаєві і Львові.

На своїх хоругвах, що традиційно несуть пенітенціарії у паломництві, написано «Справедливість, віра, милосердя!». Щороку проща до Свято-Успенської Унівської Лаври розпочинається у місті Перемишляни (Львівська область) у храмі Св. Миколая, де душпастирював Блаженний Священномученик Омелян Ковч, відомий як парох Майданека. У проповіді після Св. Євангелія протоієрей Костянтин Пантелей налаштував прочан на молитву і духовне зосередження, роздум над своїм покликанням і над усіма обставинами життя, щоб у Господньому світлі зрозуміти їх значення й подякувати за них. Після молебну до Христа Милосердного, який відслужили капелани, колона прочан вирушила до Унева. Молитовний спів звершували семінаристи Дяківсько-катехитичної академії ім. Свмч. Григорія Хомишина з Чорткова.

Монастир зустрів паломників урочистими дзвонами. Після почастунку в трапезній монастиря й відпочинку віряни взяли участь у Вечірні, під час якої капелани сповідали прочан. Пізно увечері відбувся Молебень до Богородиці "Милосердя Двері", панахида за усопших на Чернечій горі, духовні науки.

Ранком в неділю преосвященніший владика Михаїл Колтун, єпископ Сокальсько-Жовківський, керівник Департаменту УГКЦ з душпастирства у Силових структурах України, відслужив Божественну Літургію. На проповіді він привітав усіх пенітенціаріїв з річницею визнання капеланства законом України, яке огортає своєю опікою в'язнів, а також і персонал кримінально-виконавчої системи. Владика Михаїл зокрема сказав: «Будьте милосердні і Господь буде проявляти свою милосердну дію на ваші вчинки, старання. Як то добре, як хтось до нас в житті проявляє милосердя. Господь нас заохочує, щоб ми були милосердні, бо тільки тоді, коли ми будемо продовжувати дію милосердя, самі зазнаємо милосердя, оновлення, збагачення Божою благодаттю. Ми зібралися в цій Богородичній лаврі, щоб прийняти милосердя, жити ним і давати його ближньому. Це є наше завдання. У пенітенціарному служінні ми маємо можливість перейнятися тими переживаннями в’язнів, за них молитися, щоб вони усвідомили своє завдання перед Богом через призму покаяння, щоб вони примирилися з Богом, зі світом і могли бути милосердними. Застановімося, наскільки ув’язнений потребує милосердя!

Далі Єпископ переповів слова Папи Франциска з нагоди Надзвичайного Ювілею Милосердя щодо в'язнів: «Ті, хто заслуговують на покарання, але усвідомлюють свою провину, - варті прощення. Вони зможуть отримати відпуст у в’язничних каплицях, і щоразу, коли переходячи крізь двері своєї камери, піднесуть думку й молитву до Отця, тому що Боже милосердя, здатне перемінювати серця, здатне також перемінити ґрати у досвід свободи.»