Перстень Павла VI, який носить англіканський примас
  • Чтв, 07/10/2021 - 10:08
Кентерберійський Архиєпископ Джастін Уелбі носить подарунок, який Папа Монтіні зробив його попередникові в березні 1966 року.

Перебуваючи у Вічному Місті з метою участі в міжрелігійних зустрічах, які цими днями відбуваються у Ватикані та в Римі, Кентерберійський Архиєпископ Джастін Уелбі, Глава Англіканської Співдружності, відвідав також осідок Радіо Ватикану. Після завершення інтерв’ю для англійської редакції, прощаючись із журналістами, він вказав на перстень, який носить на пальці. В дійсності, йдеться про частину історії екуменізму…

Це сталося 23 березня 1966 року, коли тодішній англіканський примас Майкл Ремсі прибув з візитом до Папи Павла VI. Проминули чотири століття відтоді, як Церква Англії відокремилася від Римської Церкви. При цій нагоді Папа Монтіні зробив надзвичайний жест. Тактовно довідавшись заздалегідь про те, чи гість погодиться прийняти подарунок, Єпископ Риму подарував йому свій єпископський перстень.

Несподіваний жест трапився на подвір’ї базиліки святого Павла поза мурами, де Папа Павло VI і преподобний Майкл Ремсі молилися разом і підписали історичну спільну декларацію. Підійшовши до гостя, Папа попросив його зняти перстень, а коли він це зробив, то зняв перстень зі свого пальця та одягнув його на палень Кентерберійського архиєпископа. Він хоч і був попереджений про те, що мав отримати дарунок, не уявляв, що мова може йти про такий публічний жест. Але попереднього дня англіканський примас також вчинив спонтанний і несподіваний жест під час приватної аудієнції з Павлом VI, приклякнувши перед ним.

Арихиєпископ Майкл Ремсі носив цей перстень, на якому викарбуваний герб Папи Монтіні, як знак пошани, дружби та єдності. Сьогодні його наступник Джастін Уелбі одягає його, коли перебуває Римі.