Перстень, знайдений в Іродіоні півстоліття назад, виявився печаткою Понтія Пілата
  • Птн, 30/11/2018 - 13:35

Дослідникам з Єврейського університету в Єрусалимі вдалося розшифрувати напис на перстні, виявленому 50 років тому в ході перших розкопок фортеці Іродіон - однієї з твердинь, зведених царем Іродом в Юдейській пустелі.

Незабаром після Шестиденної війни в фортеці, розташованій на південь від Єрусалиму, почала працювати археологічна експедиція під керівництвом професора Єврейського університету Гідеона Форстера. Були знайдені тисячі предметів старовини різного ступеня збереження.

Серед них був і стародавній бронзовий перстень з напівстертим написом. Тільки зараз, використовуючи сучасні технічні засоби, вдалося встановити, що на ньому зображено: кубок для вина, оточений грецьким написом "Пилат".

Газета "Гаарец" цитує професора Дані Шварца, на думку якого, немає практично жодних сумнівів в тому, що перстень належав Понтію Пилату, прокуратору Юдеї, який засудив на страту Ісуса Христа і з цієї причини ввійшов в історію. Вчений зазначив, що перебування тут інших Пилатів науці невідомо.

П'ятий прокуратор Юдеї належав до стану вершників, а перстні були розпізнавальним знаком приналежності до цього стану. Римський історик Луцій Анней Флор, щоб описати масштаб поразки, понесеної римлянами при Каннах в 216 році до н.е., відзначає, що Ганнібал послав у Карфаген два модія перснів. Модій - римська міра об'єму, яка становила трохи менше дев'яти літрів.

Однак традиційні прикраси виготовлялися з золота. Тому, вважають вчені, прокуратор використовував бронзовий перстень в повсякденній роботі  як печатку, а то і зовсім передав в користування чиновнику, який мав право запечатувати документи від імені прокуратора. Це третій артефакт з ім'ям Понтія Пилата, знайдений в Ізраїлі. У 1961 році в Кейсарії - місті, яке в епоху імперії стало адміністративною столицею провінції, був знайдений камінь з частково збереженою посвятою "божественному Августу Тиберію від префекта Юдеї Понтія Пилата". Камінь став першим археологічним свідченням існування прокуратора.

У 2017 році в ході археологічних розкопок на місці, де повинен пройти водопровід в Рамат Бейт-Шемеш, була виявлена ділянка дороги, прокладеної дві тисячі років тому, в період римського панування. Археологи знайшли між каменів монету з ім'ям прокуратора Юдеї, викарбувану в 29 році - незадовго до того, як провінційний чиновник увійшов в історію.

Пилат керував Юдеєю в 26-36 роках н.е. Його правління було для євреїв вкрай важким. Цар Ірод Агриппа Перший в листі імператору Калігулі говорить "про хабарі, образи, лихварство, безчинства, злоби, безперервні страти без суду, жахливу і безглузду жорстокість" прокуратора.