Певні кола в Церкві йдуть дорогою ліберального протестантизму – кардинал Ґерхард Мюллер
  • Птн, 20/11/2015 - 23:20

Сьогодні існує багато викликів для віри, а деякі «католицькі» кола йдуть дорогою ліберального протестантизму – зауважив Префект Конгрегації у справах віри кардинал Ґерхард Людвіґ Мюллер на пленарному засідання Єпископської конференції Чилі. Про це з посиланням на портал «La nuova Bussola Quotidiana» повідомляє хорватська редакція Радіо Ватикану.

В часі своєї промови кардинал Мюллер звернув увагу на сучасні виклики перед католицькою вірою.

«Завдання Церкви не полягає в тому, щоб презентувати думку Її членів. Завдання Церкви – презентувати погляди Свого Глави і Засновника – Ісуса Христа» - наголосив Глава однієї з головних ватиканських дикастерій. На думку кардинала Мюллера найбільша частина сучасних викликів вірі зумовлена незнанням і це є ще однією спонукою до активнішої євангелізації.

Інша частина викликів походить з «душпастирської і теологічної атмосфери, сповненої помилок і викривлень, які потрібно виправляти та лікувати» - вважає Префект Конгрегації у справах віри. На жаль, ця тяжка атмосфера стала усюди присутньою.

«Єпископська конференція існує не для того, щоб підмінити собою єпископа, але щоб йому допомогти, як це пояснив св. Іван Павло ІІ у документі «Apostolos suos». На думку кардинала Мюллера, прагнення до «децентралізації», про яку йшлося на останньому Синоді єпископів Католицької Церкви, породжене етичним релятивізмом. «Очевидно, що сьогодні у деяких колах у вчення віри введено елементи, які є властивими ліберальному протестантизму. Особливо у європейських державах» - наголошує кардинал Мюллер.

«Ця форма релятивізму є присутньою в Церкві у багатьох формах. Пригадаймо собі реакцію відкидання, яку в деяких церковних колах викликала Декларація «Dominus Iesus». Ці кола не зникли. Вони і далі є присутніми в Церкві в інших проявах і пастирі мають могти їх контролювати, аналізувати і зривати з них маски. Одним з чергових проявів цих кіл є спробу створення релігійного синкретизму.» - відзначив кардинал.

«Ці кола проявляють себе через релятивізм, який розмиває антропологічні істини, а це найвидніше проступає в пануванні теорій, особливо гендерної, які тягнуть за собою повний антропологічний відхід від християнського розуміння особи, шлюбу, сім’ї, життя й інших питань» - твердить ватиканський прелат.

Префект Конгрегації у справах віри також зауважив що саме ці теорії призвели до  теологічного відступництва від віри в Чилі, якому мусять тепер протистояти чилійські єпископи. Теологічне відступництво, на думку кардинала, може проявлятися у різноманітних формах, однією з найрадикальніших форм цього є вимога, щоб Церква достосувалася до пануючих у світі моделей.

Кардинал Мюллер зазначив, що не досить виступати з засудженням помилкових теорій, але «потрібно хоробро й відважно визнати помилки та проголошувати істину, особливо даючи через ЗМІ роз’яснення істини, яка має завжди світити повним світлом».

«Потрібно вимагати, щоб наші теологічні роздуми виходили від того, що дано нам в Об’явлені. Тому необхідно завжди навчати у повній згоді з Катехизмом Католицької Церкви, який проголосив св. Іван Павло ІІ, давши його Церкві, як інструмент у службі церковної єдності й непомильну норму віри» - підсумував Префект Конгрегації у справах віри.