Під час конклаву кардинали присягнуть два рази
  • Птн, 08/03/2013 - 20:17

 Перед тим, як кардинали почнуть вибори нового Папи, вони повинні будуть двічі присягнути  – спочатку спільно, а потім особисто.

Згідно з Апостольською конституцією "Universi Dominici Gregis", після того, як кардинали ввійдуть у Сикстинську капелу, ще в присутності тих, хто їх супроводжує в процесії, вони повинні будуть промовити спеціальну присягу, в якій пообіцяють, що в разі обрання Римського Папи  будуть прагнути вірно виконувати обов'язки пастиря Вселенської Церкви, рішуче захищати духовні й тимчасові права, а також свободу Святого Престолу. Потім вони будуть клястися зберігати всі таємниці, пов'язані з обранням нового Папи і тим, що відбувається в місці проведення конклаву, за винятком тих випадків, коли на це дасть дозвіл Понтифік. Нарешті, кардинали обіцятимуть ніколи не піддаватися втручанню з боку світської влади, груп людей або окремих осіб з метою вплинути на обрання Папи.

Після цієї загальної присяги кожен кардинал, починаючи від декана Колегії Кардиналів або старшого за віком, підійде до катедри з Євангелієм, промовить своє ім'я та прізвище і скаже "обіцяю, зобов’язуюсь і клянуся". Потім, поклавши на нього руку, промовить: "Нехай Бог мені допоможе, а також це святе Євангеліє,  до якого торкаюся".

За матеріалами http://be.radiovaticana.va