Під час скайп-конференції о. Василь Поточняк розповів семінаристам про місійне служіння
  • Срд, 25/06/2014 - 17:48

Для закладання церковної громади на місійних теренах потрібне насамперед благословення Боже, отримане через єпископа, і віра. Про це заявив секретар ПМВ о. Василь Поточняк під час скайп-конференції в рамках спецкурсу місійного служіння для семінаристів, який триває в Дрогобицькій духовній семінарії.

Отець Василь розповів семінаристам про організацію церковної громади в країнах перебування українських мігрантів і поділився власним досвідом місійного служіння та заснування спільнот в Італії і Росії. 

"Я буду говорити про місійне служіння не в класичному розумінні. Не йдеться про те, щоб їхати до поганських народів. А йдеться про місійне служіння в духовному аспекті, щоб поїхати до наших вірних поза Галичину, де немає парафії, храму, священика тощо. Ви можете бути впевнені, що ніколи не поїдете на місії. Але все може змінитися дуже швидко. У 1999 році я погодився поїхати до Сибіру на прохання Блаженнішого Любомира і дізнатися про потреби наших вірних. Тож усі ви, зібранні сьогодні у Дрогобичі, - потенційні місіонери", - зазначив о. Василь Поточняк.

Він відзначив, що перша проблема, з якою зіштовхується священик на місіях - відсутність парафіян. "Точніше люди ніби і є, навіть зареєстровані в державних органах, але переважно це непрактикуючі християни, вони не бувають на богослужіннях, а приходять тільки у великі свята", - додав священик. 

Він підкреслив, що священику на місійних теренах доводиться закладати фундамент і будувати церковну громаду від самих початків. "Місіонер усвідомлює, що його служіння - не від себе самого, а від Господа  Бога. Місіонер - це людина віруюча, переконана. Випадковостей у духовному житті не буває, як і немає випадкових людей, яких ми зустрічаємо", - сказав священик. 

Секретар ПМВ наголосив на важливості залучення до Служби Божої вірних на початкових богослужіннях і розподілу між ними невеличких обов'язків, щоби вони почувалися потрібними і зобов'язаннями прийти на наступну Літургію.  

Отець Василь Поточняк також зазначив, що душпастир на місійних теренах повинен бути відкритий, доброправдивий і в жодному разі не критикувати парафіян на початках.

"Святий Дух надихає місіонерів повсюди проповідувати Слово Боже. Я б порадив вам не замикати Духа Святого у своєму тілі, у своїх концепціями і візіях світу, у своєму баченні священства. Дайте Йому свободу, і тоді ви будете щасливими священиками і людьми", - звернувся о. Василь Поточняк до семінаристів.