Під Житомиром камінням пробили фігуру Серця Непорочної Діви Марії
  • Срд, 15/06/2016 - 17:45

Хотілося б сказати, що останнім часом Україною збільшилася кількість вандалізму. Проглядаючи новини, ми часто бачимо світлини з усього світу із зображеннями побитих храмів, фігурок святих, Ісуса. Та те, що сталося у селі Висока Піч Житомирського району, змушує замислитися глибше над пророцьким виміром цього акту вандалізму.

Отже, 12-го, чи 13 червня – на свято святого Антонія в понеділок, в селі Висока Піч, при парафії Вознесіння Господнього відбулося святотатство над фігурою Пресвятої Матері Непорочної. Фігурку ударили каменем в груди і навиліт пробили Серце Непорочної. За словами настоятеля парафії отця Олега Сартакова, для нас усіх це знак того, що здійснюється Святе Писання: «І тобі меч прошиє душу, щоби відкрилися помисли багатьох сердець» (Лк. 2, 35).

Власне, отець Сартаков нам оповів історію доїзної парафії та фігури Богородиці, і більш глибший її сенс. «До мого приїзду Свята Меса в Високій Печі відбувалася у приміщені музичної школи, в актовому залі. Натомість я прийняв рішення, що парафія заслуговує на своє власне місце, і тому за Божим Провидінням ми прийняли будівлю колишнього кафе «Еспресо», де часто відбувалася гульня, поножовщина, кровопролиття. Тобто те, що у більшості наших українських кафе і відбувається: люди спиваються і гинуть. І навіть оповідали мені потім християни інших конфесій, що молилися про закриття цього кафе, тому що там постійно відбувалися неподобства, і багато людей від цього страждали.

Натоміть тепер, після того, як ми взяли цю споруду і переробили під капличку, там відбувається Служба Божа о 12 годині, на яку приїжджають прихожани і з сусідніх селищ». У минулому році парафіяни з Високої Печі поставили при дорозі на постаменті фігуру Пресвятої Діви Непорочної.

А за ними таку придорожню фігурку поставили також і у селі Корчак. Це все має глибокий сенс: зображення Непорочної євангелізує людей з околиці. Стоїть Вона, як на передовій. Коли не відбувається Служба Божа – фігурка при дорозі нагадує, що Матір Божа завжди з нами».

І настоятель отець Олег Сартаков впевнений у тому, що «це дратує злого духа». «А це все пов’язане з відторгненням людьми Ісуса Христа і Євангелія. Хтось щиро кається, а хтось, навпаки – і це кожний вирішує для себе сам – вирішує, бути з Христом чи з дияволом… До речі, зараз священики у наших селах нерідко зустрічаються зі спротивом людей. Тому що – п’янство, атеїзм, ідолопоклонство, деколи дуже неприємні речі відбуваються по цих маленьких селищах». Але на більш глибокому вимірі, то, за словами священика, народження будь-якої парафії не буває легким: «Парафія народжується у трудах, іноді, у стражданнях. Це свого роду Голгофа. І Марія на цій Голгофі теж отримує пробите Серце»…

Ми запитали у настоятеля, що ж будуть робити з цією фігурою? З пробитим Серцем Марії Непорочної?

«Щодо фігури Марії, то ми, звісно, виправимо цю «рану» на фігурі, відремонтуємо. А камінь, яким було здійснене святотатство, відправимо до нашого маленького реліквіарію і буде, як у випадку з Йоаном Павлом ІІ, коли був замах на нього. Після одужання папа попросив, щоби кулю, яка в нього вистрелила, поставили в корону фігури Матері Божої Фатімської. Тож і ми також камінь, яким було пробите серце Марії, залишимо, і буде це така сумна пам’ятка про Пробите Серце Марії у червні 2016 року в Україні.»