Підсумки 10-го зібрання Ради Кардиналів
  • Суб, 12/12/2015 - 15:21

У суботу, 12 грудня 2015 р., Речник Апостольської Столиці о. Федеріко Ломбарді, ТІ, провів брифінг для журналістів, акредитованих при Ватиканському прес-центрі, під час якого представив напрацювання 12-ї зустрічі Ради Кардиналів – дев’ятиособового дорадчого органу, скликаного Папою Франциском для допомоги в управлінні Церквою та приготуванні реформи її центрального органу – Римської Курії.

Зустріч відбувалася від 10 до 12 грудня за участю всіх членів Ради. Святіший Отець брав участь у всіх засіданнях.

У перший день вранці кардинали-радники заслухали кардинала Леонардо Сандрі, Префекта Конгрегації для Східних Церков, та розглянули діяльність цього важливого відомства, його компетенції та роль в екуменічних стосунках.

Рада відзначила важливість промови Папи Франциска, виголошеної 17 жовтня 2015 р. з нагоди 50-річчя ватиканського Синоду Єпископів, в якій він розвинув тему «синодальності» та вказав на необхідність розвитку «здорової децентралізації». Відзначено необхідність поглибити значення цієї промови та її вплив на праці, пов’язані з реформуванням Римської Курії та вирішено присвятити цьому питанню одне із засідань у лютому наступного року.

Рада Кардиналів далі працювала над створенням двох нових відомств-дикастерій, про які вже говорилося попередніми разами. Отець Ломбарді уточнив, що на даний час ще не повідомляється, чи це будуть Конгрегації чи Папські Ради. Щодо відомства, присвяченого «Мирянам, родині і захистові життя», про створення якого Папа оголосив під час Синоду в жовтні, опрацьовано остаточні пропозиції для Святішого Отця, натомість, щодо відомства «Справедливість, мир і міграція» обговорення продовжиться під час наступних засідань.

П’ятниця була присвячена звітам, які стосуються реформування економічної сфери Апостольської Столиці. Доповідали кардинал Райнгард Маркс, Президент Ради з економічних питань та кардинал Джордж Пелл, Префект Секретаріату з економічних питань. Кардинал Маркс повідомив про обрання зовнішнього ревізора, який перевірить зведені звіти, а кардинал Пелл розповів про створення робочої групи, до якої увійшли представники ключових в цій ділянці ватиканських структур, завданням якої є призадума над майбутнім економіки Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану.

У свою чергу, кардинал Шон О’Меллі доповів про напрацювання очолюваної ним Папської Комісії з питань захисту неповнолітніх.

У суботу вранці, в останній день зібрання, визначено календарний план наступних зустрічей та порядок денний зібрання, запланованого на лютий наступного року. Визначено, що зібрання у 2016 році, окрім 8-9 лютого, відбудуться також 11-13 квітня, 6-8 червня, 12-14 вересня та 12-14 грудня.