Підсумки чергового засідання Ради Кардиналів
  • Срд, 10/02/2016 - 09:02

У понеділок, 8 лютого та у вівторок, 9 лютого 2016 р. у Ватикані відбулася чергова зустріч дев’ятиособової Ради Кардиналів – дорадчого органу, скликаного Папою Франциском для допомоги в управлінні Церквою та приготуванні реформи Римської Курії. До її складу входять Державний Секретар Апостольської Столиці, та 8 кардиналів, які представляють Ватикан та всі регіони світу.

Після завершення праць Ради о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського прес-центру, провів традиційний брифінг, під час якого розповів акредитованим журналістам про перебіг зустрічі та теми, які під час неї розглядалися. Насамперед, він зазначив, що Папа брав участь в усіх засіданнях. Відсутнім, натомість, у зв’язку зі станом здоров’я був відсутнім кардинал Освальд Ґрасіас, Архиєпископ Бомбею.

Під час першого засідання у понеділок вранці відбулося поглиблення тем, які Папа Франциск заторкнув у своїй промові з нагоди 50-річчя ватиканського Синоду Єпископів, в якому він говорив про синодальність та про необхідність «здорової децентралізації». Ця промова, як зауважив Речник Апостольської Столиці, є важливим орієнтиром у процесі реформи, над якою працює Рада Кардиналів.

Далі було завершено розгляд пропозицій, які стосуються створення нових відомств, про які говориться віддавна: в справах мирян, родини й захисту життя та з питань справедливості, миру та міграції. Кінцеві пропозиції передані Святішому Отцеві для прийняття остаточних рішень. Отець Ломбарді підкреслив, що поки що не йде мова про те, чи це будуть Конгрегації чи Папські Ради.

Завершивши працю над згаданими відомствами, кардинали-радники обмінялися думками щодо двох інших: Державного Секретаріату та Конгрегації Божественного Культу й дисципліни Святих Тайн. Кардинал Шон О’Меллі доповів про діяльність очолюваної ним Папської Комісії з питань захисту неповнолітніх, а кардинал Джорж Пелл – про стан і перебіг реформ у економічній сфері.

Врешті, членам Ради було представлено матеріали, які Трибунал Римської Роти приготував для дієцезій, щоб допомогти їм у впровадженні в життя реформи процесів визнання недійсності подружжя.