Підсумки першого загального зібрання Колегії Кардиналів в приготуванні до Конклаву
  • Пон, 04/03/2013 - 16:28

103 кардинали-виборці були між 142 кардиналами, які в понеділок, 4 березня 2013 р., зібралися на перше загальне зібрання кардинальської колегії, яке відбулося в Синодальному Залі. Про це повідомив о. Федеріко Ломбарді, Директор Ватиканського прес-центру, під час брифінгу, що відбувся 4 березня. Зазначимо що на сьогодні Колегія Кардиналів нараховує 207 членів, з яких 117 - виборці, тобто ті, яким на початок Sede Vacante не сповнилося 80-ти років життя.

Пригадаємо, що ці загальні зібрання кардиналів є засобом здійснення влади у Церкві на період вакантності Папського престолу. Перша зустріч, яка розпочалася молитвою та складенням приписаної присяги, була присвячена технічним та організаційним питанням. Порозумінню між кардиналами з усіх 5 континентів допомагають синхронні переклади італійською, французькою, англійською, іспанською та німецькою мовами.

Згідно з приписами, всі кардинали разом прочитали загальний текст присяги під проводом кардинала Анджело Содано, Декана Кардинальської Колегії, після чого кожен зокрема особисто зачитав її завершальні слова, підходячи до відповідно приготованого місця в президії та поклавши руку на розгорнуту Євангелію.

Іншим актом було жеребкування трьох асистентів камерленга, які входять до складу так званих окремих зібрань. Ці зібрання складаються з кардинала-камерленга та по одному кардиналові з трьох кардинальських чинів (єпископського, пресвітерського та дияконського) та розглядають менш важливі питання в період Sede Vacante. Після першого жеребкування до складу окремих зібрань увійшли кардинали Джованні-Баттіста Ре, Крешенціо Сепе та Франц Роде. Пригадаємо, що камерленгом є кардинал Тарчізіо Бертоне.

Декан запропонував приготувати та надіслати послання Колегії Кардиналів до вислуженого Папи, і ця пропозиція знайшла підтримку всієї колегії. Після півгодинної перерви була нагода для виступів присутніх, під час яких слово взяли 13 кардиналів, які внесли пропозиції щодо того, як організувати подальшу працю загальних зібрань.

Джерело: Радіо Ватикан