Підсумки праці XXVIII зустрічі Ради Кардиналів
  • Чтв, 21/02/2019 - 10:05

Речник Апостольської Столиці розповів про перебіг чергової зустрічі кардиналів-радників, які допомагають Святішому Отцеві в проведенні реформ.

Від 18 до 20 лютого 2019 р. у Ватикані за участю Святішого Отця відбувалися засідання XXVIII Зустрічі Ради Кардиналів – дорадчого органу, який Папа Франциск скликав на початку свого понтифікату, аби допомагати в управлінні Церквою та здійснити необхідні реформи в дусі побажань, які прозвучали під час приготування до конклаву.

В середу, 20 лютого, виконуючий обов’язки Директора Ватиканського прес-центру Алессандро Джізотті провів брифінг для журналістів, під час якого підбив підсумки цих засідань, в яких взяли участь кардинали П’єтро Паролін, Оскар Родріґес Марадіяґа, Райнгард Маркс, Шон Патрік О’Меллі, Джузеппе Бертелло та Освальд Ґрасіас, а також Секретар Ради єпископ Марчелло Семераро та додатковий секретар єпископ Марко Мелліні. Святіший Отець, як звичайно, брав участь у всіх засіданнях, які щодня відбувалися від 9:00 до 12:30 та від 16:30 до 19:00, крім ранкового в середу, що збіглося із загальною аудієнцією.

Чернетка Апостольської конституції на вселенське обговорення

Основна частина праці була присвячена поправкам та переглядові чернетки нової Апостольської конституції про Римську Курію, попередня назва якої, як відомо, «Praedicate evangelium» (Проповідуйте Євангеліє). Зокрема, вносяться стилістичні правки та відбувається перегляд з точки зору канонічного права.

Кардинали-радники також запропонували способи для того, щоб здійснити загальне обговорення чернетки, яке Святіший Отець має намір провести під знаком синодальності. Було вирішено, що перед остаточним затвердженням будуть проведені консультації з Єпископськими Конференціями, Синодами Східних Церков, Дикастеріями Римської Курії, об’єднаннями вищих настоятелів та деякими Папськими університетами.

Захист неповнолітніх

У вівторок, 19 лютого, Рада Кардиналів заслухала о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Модератора Зустрічі «Захист неповнолітніх у Церкві», проголошеної під час XXVI зустрічі Ради, що відбувалася від 10 до 12 вересня 2018 року. Рішуче наголошено на важливості цієї зустрічі на дорозі зусиль, спрямованих на те, щоби вчинити Церкву безпечним домом для дітей і підлітків. У цьому контексті було уважно розглянуто позбавлення духовного сану, яке Конгрегація Віровчення наклала на вислуженого Вашингтонського архиєпископа Теодора МакКерріка.

Члени Ради, хоч і не всі є головами єпископатів, братимуть участь в зустрічі «Захист неповнолітніх у Церкві», яка відбуватиметься від 21 до 24 лютого.

У квітні – наступна зустріч

Наступна зустріч Ради Кардиналів відбуватиметься від 8 до 10 квітня 2019.