Підсумки п’ятого загального зібрання Колегії Кардиналів в період приготування до Конклаву
  • Чтв, 07/03/2013 - 16:47

Першим повідомленням, яке отець Федеріко Ломбарді, ТІ, сказав на початку чергового брифінгу у Ватиканському прес-центрі, випереджуючи запитання журналістів, було те, що ще й надалі не встановлено дату Конклаву. Він також спростував повідомлення деяких ЗМІ про те, що Церемонієр Папських Богослужень нібито «замовив» на понеділок, 11 березня, базиліку Святого Петра для Служби Божої, якою розпочинається Конклав. Речник Апостольської Столиці також пояснив, що Меса pro eligendo Pontefice – це Служба Божа, яку в цьому періоді може служити будь-який священик, а не тільки та урочиста, якою розпочинається Конклав.

У п’ятому загальному зібранні Колегії Кардиналів, що відбулася 7 березня 2013 р., вранці, взяли участь 152 кардинали. Склали присягу 2 новоприбулі кардинали, один з яких є виборцем. Таким чином, очікується ще тільки один кардинал-виборець з В’єтнаму.

Відбулося оновлення складу окремих зібрань на наступні три дні. Шляхом жеребкування обрані: маронітський патріарх Бшара Рай від кардиналів-єпископів, кардинал Лоуренс Монсеґво Пасінья від кардиналів-пресвітерів та кардинал Велазіо Де-Паоліс від кардиналів-дияконів.

Колегія Кардиналів надіслала телеграму співчуття на адресу уряду Венесуели з приводу упокоєння президента Уґо Чавеса.

Відбулися 16 виступів, перші три – відповідальних за економічні справи Апостольської Столиці, які представили економічний та майновий стан, згідно з приписами, передбаченими на період Sede Vacante. Інші виступи стосувалися різних тем, які обговорюються цими днями, тобто стан Церкви, євангелізація, очікування від наступного Папи. Цього ранку йшла мова також про екуменічний діалог та служіння для бідних.

Джерело: Радіо Ватикан