Підсумки року. Чим жила єпархія УГКЦ в Австралії у 2018 році
  • Пон, 07/01/2019 - 11:30

2018 рік був багатий на події в Єпархії УГКЦ Австралії, Нової Зеландії та Океанії. Ми разом відпровадили на вічний спочинок о. Зенона Хоркавого, вітали його заміну, приймали поважних гостей, вшановували жертв Голодомору, приймали юних парафіян у лоно Церкви та дружньою єпархіальною родиною святкували численні празники та ювілеї.

На початку року, у лютому, отець-мітрат Зенон Хоркавий пішов на пенсію. 82-річний священнослужитель в останні роки був парохом парафії церкви Успіння Пресвятої Богородиці у передмісті Мельбурна Ардір та боровся з важкою хворобою.

“Приємно було тут працювати серед багатьох мені знаних людей з минулих років. Особлива подяка для пані Ольги Юрца та цілій управі Парафіяльної ради за плідну співпрацю та допомогу. Бажаю дальших успіхів у вашій нелегкій праці, що стає щоразу важчою через брак парафіян, які б допомагали парафії та Церкві”, - зазначив отець-мітрат, прощаючись з парафією.

Через місяць, зранку 19 березня 2018 року, отець-мітрат Зенон Хоркавий завершив свій земний шлях у Мельбурні. Упродовж трьох днів єпархія прощалася з отцем, а поховали о. Зенона на кладовищі Алтона.

Відпровадити в отця останню путь приїхали священики з усіх парафій нашої єпархії, а також єпископ Браєн Байда з Канади, що перебував у той час у Австралії. Були також сестри василіанки, представники українських громадських і молодіжних організацій і велика кількість парафіян.

У своєму слові під час поминального богослужіння владика Петро відзначив особливість покликання о. Зенона, його духовність, мистецький талант і патріотизм.

“Покликання о. Зенона було спеціальним, Бог попросив його послужити Українській Католицькій Церкві у світі, а особливо в Австралії. Отець Зенон з охотою, приємністю послухав цей голос. Його покликання мало чотири стовпи, кожен з яких був дуже важливим, був фундацією для його священства, обов’язку служити своєму народові. Першим стовпом є його духовність, його молитва. Другий – хист писати ікони. Третій – робота з музеєм, четвертий – патріотизм”, – пояснив владика.

Отець-мітрат залишив за собою неоцінений скарб - Музей українського мистецтва, колекцію якого він збирав впродовж усього свого життя. Він заповів, щоб на його похорон люди не несли квіти, а жертвували кошти на підтримку музею.

Фото: https://scontent.fmel5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/29249839_1570355233084225_785301449717317632_n.jpg?_nc_cat=105&_nc_ht=scontent.fmel5-1.fna&oh=bb92abca2b76b263a1ffcbeeb2c2479d&oe=5C964B1A

У березні наша єпархія мала честь приймати владику Браєна Байду, Єпарха українських католиків Саскатуна в Канаді.

За два тижні свого перебування в Австралії владика відвідав парафії Мельбурна, Джилонга, Ардіра у Вікторії, Вейвіля та Вудвіля у Південній Австралії.

Владика Браєн відомий своєю активною роботою з молоддю тому першими мали змогу поспілкуватися з ним саме юні парафіяни. 15 березня у Мельбурні відбулися Посиденьки з владикою Байдою – неформальна зустріч єпископа з молоддю у парафіяльному домі при катедрі Святих верховних aпостолів Петра і Павла в Північному Мельбурні.

Після Вікторії владика Байда відвідав Південну Австралію. Упродовж трьох днів, із 19 до 21 березня, він проводив великопісні реколекції в церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Вайвілі. У п’ятницю та неділю, 23 та 25 березня, владика Байда побував у Вудвілі, передмісті Аделаїди, у церкві Святих Володимира та Ольги. Там єпископ також провів духовні реколекції.

https://scontent.fmel5-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/41971907_1982117461848001_2250378587532165120_o.jpg?_nc_cat=104&_nc_ht=scontent.fmel5-1.fna&oh=ceed1d447209a3de7dcadd2174a56f21&oe=5CA0ED1A

У березні у храмі Святого Івана Хрестителя в Перті розпочато великий проект демонтажу азбесту. Ремонтні роботи коштували більше ніж $300,000.00. Багато щедрих парафіян і людей доброї волі відгукнулися підтримати парафію у цьому важливому проекті. Хоча основна частина роботи вже завершена і у храмі знову проводять богослужіння, проте збір коштів досі триває.

У квітні владика Петро відвідав Конференцію Єпископів Океанії, що відбулася у Порт Мосбі, Папуа Нова Гвінея, і на яку приїхало близько 100 учасників з Австралії, Нової Зеландії та інших країн Океанії.

Фото: https://catholicukes.org.au/uk/eparchy-welcomes-fr-andrij-mykytyuk/

Наприкінці місяця, 25 квітня, у парафію церкви Успіння Пресвятої Богородиці у передмісті Мельбурна Ардір прибув новий парох – о. Андрій Микитюк з дружиною Олесею та синами Андрієм-Левом, Єремією та донькою Богуславою.

Молодий та енергійний парох одразу активно включився в життя парафії та є ініціатором багатьох акцій таких як Молитва за дітей, синхронне з цілим світом виконання молитви за Україну на День Незалежності, ранкові читання Святого Письма, які транслюються вживу на Facebook сторінці парафії.

У травні владика Петро Стасюк взяв участь у Конференції Католицьких Єпископів Австралії (ККЄА), що пройшла у Центрі Марії Маккіллоп у Північному Сіднеї.

Фото: https://flic.kr/p/Jzj9Jk

27 травня Парафія Покров Пресвятої Богородиці, що у Аделаїді відсвяткувала 25 річний ювілей священства свого пароха отця Тараса Горпиняка. Владика Петро, під час урочистої літургії, подякував Богові за покликання о. Тараса, відомого своєю добротою та співпереживанням, і якого люблять усі парафіяни. А на початку червня о. Тараса Горпиняка було підвищено до рівня Каноніка у нашій єпархії під час урочистості у Коледжі Палотті у Мілгров, Вікторія.

У червні Єпархію відвідав єпископ Кен Новаківський, єпарх Нью-Вестмінстерській єпархії у Британській Колумбії у Канаді. Владика Кен провів реколекції під час щорічного соборчика, який пройшов у Ворбуртоні.

Під час щорічного соборчика чотири доповідачі представили різні пасторальні теми. Владика Петро, владика Кен, о. Cимон та о. Браян заохочували духовенство зміцнювати громади новими та традиційними способами.

Тему нових підходів до життя парафій священнослужителі продовжили обговорювати на реколекціях. Їх очолив владика Кен, який навів багато прикладів діяльності парафій, невдач, які він особисто бачив по цілому світу. Він наголосив на тому факті, що ще не все втрачено, наші парафії можуть наповнитися більшим життям, якщо ми станемо більш “живими” прагнучи бути життєздатними.

Фото: https://flic.kr/p/26te7ou

У неділю, 15 липня 2018, духовенство, парафіяни парафії Святих верх. Апп. Петра і Павла, що у Північному Мельбурні та їх родини зібралися на святкування празника. Також в той день святкували 25 років Єпископських свячень владики Петра Стасюка та 75 річний ювілей з дня його народження.

Привітати парафію та владику прийшло близько двох сотень гостей. Серед них було духовенство, парафіяни, гості з інших штатів, представники українських громадських організацій Австралії.

Зокрема був присутній гість з України, декан Гуманітарного Факультету Українського Католицького Університету Андрій Ясіновський. З Канади приїхала Наталя Соломенко, Були представники парафій Нобл Парка, Ардіра, Джилонґа та Аделаїди.

Під час свята владика повідомив, що оскільки він досяг віку 75 років, він збирається піти на пенсію та залишити Єпархію.

Також у липні Парафія Успення Пресвятої Богородиці в Ардірі відсвяткувала на Храмовий празник та й 60-ліття благословення наріжного каменя свого храму.

У вересні владика Петро Стасюк взяв участь у Синоді Єпископів УГКЦ, який відбувався в Україні. Там як голова Катехитичної комісії він зокрема брав участь у сесіях на тему Божого Слова та катехизації.

“Найважливішим зараз є те, щоб усі провідники нашої Церкви розуміли важливість місця нашого Катехизму в житті нашої Церкви. Наш провід повинен бути цілком посвячений ученню Божого Слова, і особливо – як воно виражене в текстах Святого Письма… Роль єпископів у цьому процесі є вирішальною. Кожен із нас повинен читати та знати Святе Письмо й усвідомлювати, що Боже Слово (Святе Письмо) є адресоване кожному з нас особисто. Це перший пріоритет!” – підкреслив Владика в одному із своїх звернень.

Наприкінці вересня духовенство нашої Єпархії приєдналося до урочистостей з нагоди святкування 70-річчя існування Української Православної Церкви в Австралії, які відбулися в Канберрі.

У жовтні Єпархія приймала ще одного поважного гостя владику Гліба Лончину, єпарха для українських католиків у Великобританії. 5 жовтня 2018 року у парафіяльному залі при Катедрі св. Верх. апп. Петра і Павла владика Гліб презентував лекцію про Патріарха Йосифа Сліпого та взяв участь в обговоренні теми про надання Томосу Українській Православній Церкві в Україні.

Фото: https://www.flickr.com/gp/catholicukes/4t1t2v

Восени парафії нашої єпархії приєдналися до всесвітньої акції вшанування 85-ї річниці Голодомору. Починаючи від 1 вересня, у парафіях проводили поминальні богослужіння та запалювали свічку пам'яті за жертв Голодомору. Завершилися акції 25 листопада, у День пам'яті жертв Голодомору, коли свічку пам'яті запалили у катедрі Святих верховних апостолів  Петра і Павла.

Осінь є також часом, коли багато діточок закінчують Божу науку і приступають до першого Причастя. Цей рік не був винятком і наша єпархія тішиться, що поповнилися багатьма юними парафіянами.

Мар'яна Давидовська,

головний редактор catholicukes.org.au