Підсумки сьогоднішнього брифінгу для журналістів у Ватикані
  • Чтв, 14/02/2013 - 19:25

Сьогодні у Ватикані о. Федеріко Ломбарді провів брифінг для журналістів у приміщенні Прес-служби Апостольської Столиці. Подаємо короткі тези його спілкування з представниками ЗМІ:

- Інформація в ЗМІ про призначення бельгійця Бернарда де Корте новим президентом Ватиканського банку є необгрунтованою.

 

- Наразі немає інформації про те, чи буде Бенедикт XVI брати участь в інавгурації свого наступника.

 

- Монсеньйор Георг Генсвайн залишиться поруч з Бенедиктом XVI, однак продовжуватиме виконувати функцію префекта Папського дому. На питання журналістів, чи «враховуючи те, що монс. Георг Генсвайн залишиться і секретарем Бенедикта XVI, і префектом Папського дому, чи не буде це якимось чином впливом старого папи на нового?», о. Ломбарді відповів: «Префект Папського дому має компетенцію, яка не включає управління чи доктрину Церкви. Його обов’язки дуже практичні – наприклад, логістика, порядок та організація папських аудієнцій. Тому я вважаю, що тут немає жодної проблеми».

 

- Другий секретар Бенедикта XVI, Альфред Шуереб, перший період залишиться з Бенедиктом XVI, а потім є ймовірність, що він стане секретарем нового Понтифіка. «Що стосується монс. Альфреда, другого секретаря Папи, те, що він вирішить робити буде ясно згодом, але я думаю, що під час цього першого періоду він теж буде в Кастель Гандольфо, а потім він міг би бути в деяких справах секретарем і для наступника, для того щоб інформувати його і приготувати наступництво. Це одна з теорій», - зазначив речник Ватикану.

 

- Під час подорожі до Мексики Папа отримав незначне поранення голови, однак це зовсім не вплинуло на рішення піти у відставку. «Я можу підтвердити, що поранення не вплинуло ні на хід візиту до Мексики, ні на інші подальші плани, ні на рішення піти у відставку», – зазначив о. Ломбарді.

 

- Конклав для обрання наступного папи розпочнеться між 15 і 20 березня, як і відповідає нормам Канонічного права (всупереч численним інформаціям, які подають різні видання). Дату проведення конклаву визначить Конгрегація кардиналів на чолі із Камерленго кардиналом Тарчізіо Бертоне.

 

- Оскільки кардинали-електори повинні бути віком менше 80 років на момент настання періоду Sede Vacante, тому кардинали Каспер (якому 80 виповниться 5 березня) і Полетто (18 березня) можуть брати участь в обранні нового папи.

 

- Щодо захисту і безпеки Бенедикта XVI, про це буде дбати ватиканська жандармерія.

 

- Представники спільноти «Memores Domini», які обслуговують Папу в побуті, будуть супроводжувати його і в Кастель Гандольфо.