Підсумки суботнього брифінгу у Ватикані
  • Суб, 16/02/2013 - 17:50

На сьогоднішній день вже 35 тисяч осіб зареєструвалися для участі в прощальних урочистостях з Папою Бенедиктом XVI, – повідомив речник Ватикану під час сьогоднішнього брифінгу для журналістів.

О. Федеріко Ломбарді повідомив, що в середу 27 лютого зібрання не буде проходити за звичним планом загальних аудієнцій; не буде катехези, а швидше за все Літургія Слова та відзначення завершення понтифікату.

Він також розповів, що Телевізійний Центр Ватикану буде транслювати на живо відліт Бенедикта XVI з Апостольського палацу 28 лютого після фінального прощання із Колегією Кардиналів. Речник Ватикану також підтвердив, що очікується, що Папа Бенедикт перебуватиме в Кастель Гандольфо як мінімум два місяці.

За словами о. Ломбарді, наразі справи йдуть своїм звичним ходом. Папа спокійно і безтурботно проводить останні призначення та зустрічі свого понтифікату. Сьогодні, наприклад, зустрівся із Президентом Гватемали, італійськими єпископами в рамках візиту Ad limina, а ввечері зустрінеться з італійським прем’єром Маріо Монті.

Святіший Отець продовжує запроваджувати зміни в управлінні, наприклад оновив список кардиналів, що входять до Комісії, відповідальної за Ватиканський банк, на наступних п’ять років.

У неділю уся Римська Курія буде проходити тижневі реколекції з нагоди Великого Посту. Цього року реколекції буде проводити італійський кардинал Джанфранко Равазі, Глава Папської Ради з культури.

У цей період відкладаються усі призначення Папи. Однак, як зазначив о. Ломбарді, Папа підписуватиме відповідні документи, які до його уваги представить секретар Архиєпископ Георг Генсвайн.

Речник Ватикану також повідомив представників ЗМІ, що у відповідності до конституції «Universi Dominici Gregis», Камерленго кардинал Тарчізіо Бертоне вже приступив до виконання своїх обов’язків і разом з експертами працюють над кроками, які слід зробити в період Sede vacante, а також в приготуванні до обрання нового Папи.

Отець Ломбарді зазначив, що ймовірність того, що дата конклаву буде призначена швидше, ніж статутні 15-20 днів після початку періоду Sede vacante (1 березня), залишається «відкритою». Він додав, що це рішення стоїть за Камерленго, Деканом Колегії Кардиналів та самою Колегією, а також дуже залежить від того, наскільки швидко усі 209 осіб зможуть з’їхатись до Риму.

За матеріалами en.radiovaticana.va