Підсумки восьмого та дев’ятого загальних зібрань кардиналів та інформація про Конклав
  • Суб, 09/03/2013 - 16:18

Ще два нові кардинали прибули на загальні зібрання, які склали присягу під час вечірнього, восьмого з черги зібрання, що відбулося 8 березня 2013 року ввечері. Всіх учасників було 145, і першим голосуванням було визначення питання дати Конклаву. Перша запропонована дата, зважаючи також на готовність Сикстинської каплиці та Дому Святої Марти (ватиканського готелю, де мешкатимуть виборці), була 12 березня, і була затверджена майже одноголосно. Про це о. Федеріко Ломбарді, ТІ, Директор Ватиканського прес-центру, розповів під час брифінгу 9 березня.

Вранці, 9 березня, відбулося дев’яте загальне зібрання Колегії Кардиналів. Першим було розглянуте питання, коли кардинали повинні переселитися до Дому Святої Марти, і вирішено, що це відбудеться вранці, 12 березня, перед урочистою Службою Божою «Pro eligendo Pontifice», яка розпочнеться о 10-й годині в базиліці Святого Петра. Відбулося також жеребкування кімнат. Вранці, 11 березня, буде чергове загальне зібрання, оскільки ще є кардинали, які записалися, щоб виступити.

Також оприлюднено розпорядок Конклаву. У вівторок, 12 березня, о 16:30 розпочнеться процесія із Паолінської каплиці до Сикстинської каплиці. Далі присяга, проповідь кардинала Просперо Ґреча та 1-ше голосування. Після нього буде вечірня та відхід до Дому Святої Марти. Наступними днями о 8:15 буде відслужена Свята Меса в каплиці Святого Павла, а о 9:30 кардинали увійдуть до Сикстинської каплиці, де відбуватимуться ранкові голосування. Вечірні голосування розпочинатимуться о 16:50, після них – молитва Вечірні та о 19:30 – повернення до Дому Святої Марти.

Очікуваний дим, що сповіщає про результати голосування, можна сподіватися приблизно о 12-й годині та 19-й годині, оскільки спалювання бюлетенів відбувається не після кожного голосування, але після всіх ранкових або вечірніх голосувань. Якщо вибір Папи відбудеться в першому ранковому чи першому вечірньому голосуванні, то білий дим з комина Сикстинської каплиці може з’явитись приблизно о 10:30-11:00 або 17:30-18:00. Речник Апостольської Столиці також повідомив, що позитивний результат голосування буде підтверджений також дзвонами ватиканської базиліки.

Щодо виступів кардиналів, то під час восьмого засідання взяли слово 15 кардиналів, а 17 – під час дев’ятого. Всього було вже 133 виступи на найрізноманітніші теми, що стосуються життя Церкви в різних регіонах світу та викликів, що стоять перед Церквою.

Отець Федеріко Ломбарді також розповів про те, що мав нагоду побачити погашені печатки попереднього понтифікату для сухих печаток, матрицю для олов’яних печаток, якими завіряються, зокрема, папські булли, «перстень рибалки», який носив Папа, та «перстень рибалки» у формі печатки. Новий перстень буде таким самим, як і попередній, але з іменем нового Папи.

Джерело: Радіо Ватикан